Dagens PS

Experter: Gör så här om konkursen närmar sig

konkurserna
Konkurserna ökade i september med 18 procent, det var fjortonde månaden i rad som konkurserna ökade i Sverige. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 09 okt. 2023Publicerad: 09 okt. 2023

Konkurser drabbar företagare ibland. Det finns dock några saker att tänka på, både innan och efter att konkursen slår till.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Ibland går det att se att konkursen är på väg, och då gäller det att kunna tyda de signalerna i tid. Ett sätt är att hålla koll på leverantörernas och kundernas betalningsförmåga. Om det saknas pengar kan dina fakturor bli lidande.

“Kräv förskottsbetalning eller säkerhet för dina leveranser. Du kan kolla upp kunden genom att till exempel ta en kreditupplysning, eller vända dig till domstolen där företaget har sitt säte och ta reda på om det finns några pågående tvister”, säger Niklas Emthén, konkursförvaltare på Lindskog Malmström Advokatbyrå, skriver revisionsbyrån Grant Thornton.

Ju tidigare företagaren kontaktar en revisor desto bättre.

Att bolagen genomgår tuffa tider är ett faktum och det finns många saker att hålla koll på vid en eventuell konkurs som startar redan genom ansökan hos tingsrätten som i sin tur utser en konkursförvaltare, uppger Dagens Juridik.

Revisor hjälper till vid konkurs

Det är samtidigt viktigt för bolagen att hitta en revisor som kan hjälpa till med konkursen på det smidigaste sättet. Ett annat viktigt tips är att ansöka om konkurs i god tid så att det inte uppfattas som att bolagets företrädare är oaktsam – eftersom företrädaransvaret innebär att just företrädaren kan bli ansvarig för att själv betala bolagets skatter och avgifter.

Företaget tar på sig ansvaret

Många företagare tar på sig konkurserna som eget ansvar och tar därmed hela den psykologiska smällen. Därför finns det psykologhjälp att få på området.

“Det kanske inte är så konstigt att gå i konkurs när det är hög inflation, stigande räntor och samhället nyligen gick igenom en pandemi. Allt kanske inte är ens eget fel”, säger Claudia Bernhard-Oettel som är professor inom arbets- och organisationspsykologi på Stockholms universitet till Breakit.

ANNONS

Istället för att ta det hela personligt bör företagare dra lärdomar av konkurser, menar Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet.

“Det är bra att fråga sig själv vad man har lärt sig och fortsätta hålla kontakt med det nätverk som man sannolikt har byggt upp. För det försvinner inte bara för att bolaget har gått i konkurs.”

Läs även:

Sveriges dystra facit: Konkurser för miljarder – Dagens PS

Konkurserna skenar: “Kris ingen överdrift” – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]