Många reagerade starkt när den svenska Riksbanken meddelade att det blir fortsatt nollränta. Men kanske Stefan Ingves rätt i förutsägelsen att inflationen kommer att glida tillbaka.
Experter om nollränta: Svensk inflation inte farlig
Mest läst i kategorin
När Stefan Ingves tidigare i veckan meddelade att räntan blir kvar på noll och fortfarande inte ska höjas förrän 2024, var det flera ekonomer som reagerade starkt.
Carl Eckerdahl, chefsekonom på Ikem, en branschorganisation för bland annat kemiföretag, sa till Dagens Industri att han inte förstår beslutet.
”Jag har svårt att förstå hur Riksbanken kan avfärda inflationshotet. Vi ser inga tecken på att de mycket kraftiga kostnadsökningarna ska avta, utan bedömer att de bitit sig fast ordentligt”, säger han till Dagens Industri.
Svensk nollränta ligger alltså fast, och inte heller i Europa justerar man än. Den europeiska centralbanken ECB har visserligen orsakat skrämselhicka när dess ordförande Christine Lagarde gick ut och sa att styrräntan inom eurozonen eventuellt kan stiga det närmaste året.
Nollränta beror på annat läge
Men andra bedömare menar att läget inte är så mörkt. Henrik Mitelman skriver i Dagens Industri att Europas ekonomi på intet sätt är så överhettad som USA:s. Han menar att det inte tycks finnas utrymme för någon löneinflation, till skillnad från USA.
” Att USA behöver en annan ränta är givet. Arbetslösheten är låg och fler ser möjligheten att höja sin lön. Det är precis så som en inflationsbrasa tänds. Självklart ska den amerikanska centralbanken Federal Reserve höja räntan så fort som möjligt”, skriver Mitelman.
Även Per Österholm, professor i finansiell ekonomi vid Örebro Universitet, menar att den svenska inflationen långsiktigt inte kommer att på verkas så mycket av den nuvarande prisuppgången, vilket tyder på att nollränta kan vara befogat.
En ny studie visar nämligen att trendinflationen – den nivå som inflationen långsiktigt är på väg emot – inte påverkas så mycket.
Senaste nytt
Trendinflation 1,7 procent
Trendinflationen har legat stabilt på 1,5 och 1,8 procent ända sedan millennieskiftet, enligt Österholm. Sista kvartalet 2021 har den stigit en del men uppskattas till 1,7 procent, alltså en bit under Riksbankens inflationsmål, säger Österholm.
Slutsatsen är att den höga inflationstakten, senast på 4,5 procent i december, inte verkar ha flyttat trendinflationen till någon problematisk nivå.
”Våra resultat tyder på att inflationen kommer att falla tillbaka här under de kommande åren, och det ganska påtagligt”, säger Per Österholm till Sveriges Radio.
Henrik Mitelman talar i stället om Europas kärninflation. Den ligger inte på över fem procent som den genomsnittliga inflationen, utan på 2,3 procent med mat och energi borträknade.
Läs också:
Nollräntan kvar just nu – då höjs räntan i stället
Riksbanken: Höjd reporänta 2024