Enligt regeringen skulle den utskällda och nu ändrade skatten minska med 20 miljoner om året, men branschföreträdare hävdar att den i stället ökar med nästan 900 miljoner årligen.
Experter: Meningslös skatt ökar med 900 miljoner
Mest läst i kategorin
Det handlar om den sedan hårt kritiserade kemikalieskatten på elektronik och som får en ny utformning från 1 juli i år.
Nu ska skatten förenklas, enligt regeringen. Men branschexperter hävdar att skatten i stället skadar dem som värnar miljön mest, skriver Svenskt Näringslivs tidning TN.
“Ett typiskt exempel på politisk greenwashing”, säger branschchefen Pernilla Enebrink i artikeln.
Till och med Kemikalieinspektionen och Skatteverket har slagit ned på den så kallade elektronikskatten och konstaterar enligt TN att förekomsten av klor, brom och fosfor i flamskyddsmedel inte har minskat till följd av pålagan.
Regeringen beskylld för fatal räknemiss med skatten
“Vi vill att skatten tas bort i sin helhet då det är en jättedålig skatt”, säger Pernilla Enebrink, som är vd på Elektronikbranschen.
Läs mer här: Hon rasar mot obegripliga skatten – “helt galet”
Enligt statens egna beräkningar i budgetpropositionens konsekvensutredning leder den nu aktuella förändringen av elektronikskatten till att skatteintäkterna minskar med 20 miljoner per år.
Men så är det inte alls. Tvärtom ökar skatten med nästan 900 miljoner kronor årligen, enligt beräkningar från branschorganisationen APPLiA och Elektronikbranschen, skriver TN och uppger med hänvisning till branschen att elektronikskatten nu ökar från 1,7 miljarder till 2,6 miljarder kronor.
Den sänkning av skattesatsen som regeringen gjort dämpar inte smällen för företagen på långa vägar. Då skulle skattesatsen behöva sänkas med upp till 40 procent, enligt Kent Oderud, ordförande i APPLiA.
Han varnar för att kostnaderna för skattesmällen, där avdragen för företagen praktiskt taget blir noll, drabbar konsumenter.
Regeringen försvarar sitt beslut
I ett mejl till TN skriver Niklas Gillström, pressekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson (M), att förändringen av avdragsmöjligheterna för kemikalieskatten som genomförs den 1 juli i första hand syftar till att förenkla administrationen.
Men kritikerna är många, även Frida Faxborn, näringspolitisk expert på bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige, sågar skatten.
“Det här är en stor fråga i techbranschen då i princip all hårdvara drabbas av skatten. Flamskyddsmedel är en nödvändighet i techhårdvara eftersom de blir varma vid användning och behöver skyddas från att brinna upp”, säger hon i artikeln.
Läs mer om kemikalieskatten på elektronik här.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.