Dagens PS

Experten:"Inte bra att sluta med kött"

Enbart växtprotein ingen bra idé, enligt expert
Finland skulle kunna klara sig enbart på växtprotein redan år 2040. Nu avfärdas den idén av en spannmålsexpert. (Foto: Vidar Ruud/NTB-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 06 sep. 2024Publicerad: 06 sep. 2024

Finland skulle kunna försörja sig på enbart växtprotein och slopa kött redan 2040. En dålig idé, förklarar en spannmålsexpert.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

2018 tänkte finländska försvaret börja servera vegetarisk mat i mässen en dag i veckan.

Sedan fick dåvarande försvarsministern Jussi Niinistö veta om planerna – och satte ned foten.

”Ingen armé kan slåss på linssoppa eller blomkålsshakes”, slog Niinistö fast.

Han skulle säkert nicka instämmande åt spannmålsexperten Max Schulman hos finska Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter, MTK.

Han slår fast att även om man skulle kunna täcka hela Finlands proteinbehov med eget växtprotein redan år 2040, så vore det dumt.

Måste finnas marknad

Det finns flera skäl till det, förklarar Schulman hos Yle.

”Producenterna är nog med på noterna, men det måste finnas en fungerande marknad och det måste bli något annat än bara röda siffror under strecket”, menar Max Schulman.

ANNONS

2023 konsumerade finländarna 245 miljoner kilo protein, 60 procent av det av animaliskt ursprung.

Sitra och Naturresursinstitutet har konstaterat att man till 2040 skulle kunna se till att i princip ha 100 procent från växtprotein.

Rent produktionsmässigt skulle det vara möjligt, säger han.

ANNONS

Senaste nytt

Måste ha långsiktighet

Men det hela kräver en hel del utveckling och omställning. Framför allt måste det finnas en längre politisk planering, så att odlarna vet att satsningen är långsiktig.

”Alla som jobbar under det stora taket, alltså under blå himmel, vet att det är för kort tid. Vi har väder och vind och det kan komma år med missväxt. Då behövs en säkerhet längre framåt”, konstaterar Schulman.

”Redan 50/50 bra”

Även om produktionen av växtprotein kan maximeras vill Max Schulman inte slopa köttproduktionen.

ANNONS

Redan att öka andelen växtproteiner till 50 procent, skulle han se som ett lyckat resultat.

Sedan finns det, förstås, en aspekt till påpekar spannmålsexperten.

”Smaken och njutningen ska finnas där för att du ska få gnistan och börja prova”, påpekar Max Schulman.

Där skulle han säkert inkassera ytterligare en nick från gamle försvarsministern.

Läs mer:

Trots krisen: Svensk miljardsatsning på grönt protein. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS