EU:s coronafond är “årets värsta skatteslöseri”, enligt en omröstning hos organisationen Skattebetalarna.
EU:s coronafond "årets värsta skatteslöseri"
Mest läst i kategorin
Slöseriombudsmannen anordnar årligen en omröstning om årets värsta skatteslöseri. Vinnaren för 2021 var med god marginal EU:s coronafond, där Sverige förväntas bidra till fonden med cirka 150 miljarder kronor, och får betydligt mindre tillbaka. Detta utöver de vanliga avgifterna till EU som bedöms öka till 45 miljarder kommande år.
EU:s coronafond kallas för Next Generation EU och ska dela ut 750 miljoner euro till medlemsländerna under de kommande sju åren. Pengarna går inte till de värst drabbade av corona, utan ska användas för att “återstarta” Europa. För att finansiera fonden tar EU lån som kommer att betalas av medlemsländerna till 2058.
“Mottagare av stödet är alltså även vanvårdade ekonomier vars problem inte på något sätt är sprungna ur pandemin”, skriver Josefin Utas, Slöseriombudsmannen i en debattartikel i Expressen.
Riksdagen godkände fonden i mars 2021, S, MP, C och L röstade ja. SD och V röstade nej. M och KD lade ner sina röster.
EU:s coronafond fick 35 procent av de 15 000 rösterna angående årets värsta skatteslöseri. Biståndet till Afghanistan som lett till skralt resultat var tvåa i omröstningen med 15 procent av rösterna följt av fusk inom folkbildningen i studieförbunden, som fick 10 procent av rösterna.
“EU:s coronafond innebär ett stort och långtgående åtagande, med mycket liten positiv effekt för Sveriges del. Vi behöver mer debatt och granskning av vad som sker i EU. Slöseri med våra skattepengar kan inte ignoreras bara för att det sker på EU-nivå”, säger Josefin Utas i ett pressmeddelande.
Bland övriga nominerade som årets slöseri finns bland annat en rosa enhörning i Malmö, kommunpoeten i Tranemo, statliga myndigheters varumärkesbyggande, att kriminella bokar resor via universitet och skolplattformen i Stockholm.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.