Dagens PS

Europa: Värsta torkan på 500 år lamslår transporter

Europa har drabbats hårt av torka i sommar. (Foto:TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 10 aug. 2022Publicerad: 10 aug. 2022

Inte sedan 1500-talet har Europa upplevt en värre torka än den här sommaren. Ingen i sektor i samhället undkommer. Torkan slår mot livsmedels- och energiproduktion, transportsektorn, turistnäringen och ekosystemen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Andrea Toreti, senior forskare som sammanställer data för European Drought Observatory säger att sommaren 2022 ”för tillfället” ser ut att kunna bli den absolut varmaste som den europeiska kontinenten har genomlevt på 500 år.

Alla analyser av tillgänglig data är ännu inte färdiga, men mycket tyder på att den här sommaren kommer att gå om sommaren 2018 som är den varmaste vi hittills har uppmätt med moderna metoder.

Globalt var juli månad en av de tre varmaste som har uppmätts sedan 1991, en medeltemperatur på 0,4 grader över den normala medeltemperaturen.

“Vi har inte analyserat händelsen fullt ut, men baserat på min erfarenhet tror jag att detta kanske är ännu mer extremt än 2018”, säger Toreti till Sky News.

60 procent av EU och Storbritannien har för torr jord efter sommarens hetta, enligt den nya rapporten från European Drought Observatory.

45 procent av jorden har ett underskott av fukt, medan 17 procent är så torr att vegetationen påverkas negativt, skriver CNN.

Torka slår mot transporter

Rapporten kommer ungefär samtidigt som en annan rapport från EU:s klimatprogram Copernicus, som visar på mycket kännbara konsekvenser.

Flera delar av sydvästra och sydöstra Europa har haft för lite nederbörd, parat med flera omgångar av värmeböljor. Spanien, Frankrike och Storbritannien har alla upplevt temperaturer över 40 grader.

ANNONS

Förhållandena har gjort att skogsbränder har kunnat spridas och intensifieras.

Södra England började registrera nederbörd 1836, och under hela den perioden har ingen torrare månad registrerats. I hela Storbritannien var nederbörden 56 procent lägre än vanligt. I Frankrike var nederbörden 9,7 millimeter, vilket är 85 procent mindre än vanligt.

En färsk rapport från Joint Research Centre, Europeiska kommissionens vetenskapstjänst, förutspår också att torkan minskar produktionen av majs, solrosor och sojabönor i EU med 8-9 procent.

I juli låg vattenreservoarerna i flera delar av Europa på mycket låga nivåer, enligt Copernicus. Vattnet räcker inte till för att tillgodose efterfrågan.

Det har fått stora konsekvenser också för vattenburna transporter. I floden Rehn har vattennivån sjunkit så mycket att det påverkar de många transporter som brukar färdas där, och inom några dagar räknar man med att nivåerna har sjunkit så mycket att det inte längre kommer att gå att ta sig fram där.

ANNONS

Senaste nytt

Kärnkraft i fara

Redan nu är färdvägen så trång att båtar får köa för att komma fram, skriver Bloomberg. Dessutom måste de lastas lättare eftersom det annars blir för lite vatten för att bära båten.

Ett ton varor per EU-konsument brukar i vanliga fall fraktas längs floden, så handeln är helt beroende av färdvägen. Den är inte lätt att ersätta. Nu har det blivit 30 procent dyrare att transportera varor där, skriver Bloomberg.

I Italien torkade floden Po ut helt på vissa ställen tidigare i somras. Det påverkade möjligheterna att använda vattenfarleden för transporter, men också den vattenkraft som kommer från floden.

ANNONS

Situationen påverkar också hela energisektorn: vattenmängderna är otillräckliga för att kyla de franska kärnkraftverken, och den kol och diesel som brukar fraktas längs floden sitter fast. I Norge, där vattenkraften vanligtvis kan fungera som en reservoar för den europeiska energimarknaden, prioriterar man att få mer vatten i sina reservoarer.

Läs också:

Framtid: “Bara medborgare kan rädda världen”
Det forskas för lite om risken för människans utrotning
Oljan i Kongo: Vi prioriterar inte att rädda planeten

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]