Dagens PS

EU granskar Microsofts samarbete med Open AI

EU
Sam Altman och Microsofts vd Satya Nadella på Open AI:s första utvecklingskonferens i höstas. (Foto: AP)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 09 jan. 2024Publicerad: 09 jan. 2024

Bryter ett av techindustrins mest lukrativa samarbeten EU:s konkurrensregler? Det ska Bryssel ta reda på – och flera andra granskningar pågår.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Microsoft är startup-bolaget Open AIs “exklusiva molnleverantör”, men äger ingen traditionell aktiepost i företaget. I stället får techjätten en begränsad del av vinsten.

Nu ska EU granska om samarbetet, en av techindustrins mest lukrativa, bryter mot unionens konkurrensregler – särskilt med fokus på reglerna för sammanslagningar, rapporterar Financial Times.

Microsofts ordförande Brad Smith har tidigare beskrivit techjättens relation med OpenAI som “mycket annorlunda från ett förvärv”.

EU:s granskning är ett första steg som kan leda till en fullständig utredning.

Läs mer: Open AI:s supervärdering – en av världens största Dagens PS

Brittisk granskning efter kaosveckan

Förra månaden blev Storbritanniens konkurrensmyndighet den första att granska affären mellan bolagen. Granskningen inleddes efter den kontroversiella konflikten inom Open AI, vilket Dagens PS har rapporterat om.

Vd Sam Altman avsattes av sin styrelse för att återanställas några dagar senare. Microsoft, som tillsammans med andra investerare tryckte på för hans återanställning, fick i slutändan en icke-röstande observatörsplats i Open AI:s styrelse efter konflikten.

Även i USA har konkurrensmyndigheten inlett en granskning av Microsofts investering på upp till 13 miljarder dollar i OpenAI, skaparen av den banbrytande chatboten ChatGPT.

ANNONS

Läs mer: Open AI och Microsoft stäms – nya tekniken en vattendelare Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Intensivt AI-rally pågår

EU granskar även andra avtal mellan techjättar och AI-utvecklare.

Sedan lanseringen av ChatGPT i slutet av 2022 har startup-bolag som Inflection, Cohere, Anthropic och Mistral sökt tillgång till de omfattande molnberäkningsresurserna och högpresterande chip som krävs för att skapa stora språkmodeller, LLM:s – systemen som ligger till grund för generativa AI-verktyg.

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager besöker Silicon Valley i veckan för möten med ledande techchefer och medarbetare hos OpenAI.

Därför dröjer AI-boomen

AI skulle förändra den globala ekonomin och göra det snabbt, men har inte gjort det än. Nu förklarar experterna varför vi ska ta det lugnt.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS