EU går vidare med att få bort det farliga ämnet bisfenol ur vår vardag. Nu handlar det om förpackningar och plastflaskor.
EU förbjuder farligt ämne - det måste bort
Mest läst i kategorin
Bisfenol A är sedan ungefär ett decennium förbjudet i nappflaskor och barnmatsförpackningar och sedan några år även i papperskvitton.
I stället har användningen av bisfenol S femfaldigats de senaste tio åren, skriver Sveriges natur.
Forskare i biologi vid Göteborgs universitet varnar nu för konsekvenserna. Forskarna har satt in implantat i magen på öringar och gett dem en jämn dos av antingen bisfenol A, bisfenol S eller inget alls under åtta veckor.
”Resultaten är oroväckande. Effekterna var på flera sätt större bland de fiskar som hade behandlats med bisfenol S, jämfört med bisfenol A”, säger Elisabeth Jönsson Bergman, forskare i biologi.
30 procent högre halter
Fiskar med bisfenol S hade upp till 30 procent högre halter av sköldkörtelhormon, vilket pekar på hormonstörande effekter. Ämnet verkar också mer långlivat, enligt forskarna.
Studien i Göteborg är en av många som EU:s kemikaliemyndighet Echa refererar till i ett beslut från januari förra året om att lägga till bisfenol Spå listan med ämnen som står på tur att förbjudas.
”Det är jättebra, men vi tycker att det fanns underlag nog för att förbjuda bisfenol S redan 2014, när vi tog upp den på vår substitutionslista”, säger Anna Lennquist på miljöorganisationen Chemsec.
Olof Johansson på Kemikalieinspektionen understryker att man arbetat seriöst med ämnet.
”Bisfenol S är en av de bisfenoler som har varit högst prioriterade hos oss, baserat på stor användning och risker”, säger Johansson.
Enligt Echa används bisfenol S i drygt 60 procent av allt termopapper i EU.
I Sverige har dagligvaruhandeln fasat ut hormonstörande bisfenoler ur sina kvitton och varor.
Senaste nytt
Borta ur burkar och flaskor
Inom EU går nu arbetet vidare med att förbjuda och få bort all bisfenol A (BPA) som kommer i kontakt med livsmedel.
Från och med årsskiftet kommer BPA inte längre att tillåtas i livsmedelsförpackningar som till exempel burkar, dricksflaskor och plastförpackningar, skriver tyska Chip.
”Vetenskapliga studier har upprepade gånger visat att BPA och andra bisfenoler kan ha en negativ inverkan på det mänskliga hormonsystemet. Deras struktur liknar hormonet östrogen, vilket gör att de kan interagera med motsvarande receptorer i kroppen”, skriver sajten.
Spädbarn, barn och gravida kvinnor anges som särskilt mottagliga för de skadliga effekterna.
”Skadliga effekter”
”Specifikt kan Bisfenol A, som har använts i decennier vid tillverkning av vardagsprodukter, orsaka skadliga effekter på det mänskliga hormonsystemet. Detta beror på att det är kemiskt likt östrogen, så det kan förändra hormonella processer och fungera som en hormonstörande. Det kan utsätta dig för allt från cancer eller diabetes, till infertilitet eller neurologiska störningar”, hävdar spanska Cronica de Salamanca.
”Det största problemet med denna kemikalie är dess förmåga att förorena de livsmedel som den är i kontakt med”, tillägger sajten.
Så undviker du giftiga kemikalier. Dagens PS
Hur säker är maten som vi äter egentligen? Dagens PS
Besvikelse efter möte om plastskräp: “Nådde inte målet”. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.