En startup kan kännas som ett snabbtåg mot framtiden – eller som en bil utan bensin. Skillnaden ligger ofta i två avgörande faktorer: teamets drivkraft och hur snabbt de kan ändra kurs.
Entreprenören: Det avgör framtiden för din startup
Mest läst i kategorin
Att starta startup är lika delar kul som skrämmande. Ibland går det bra – som för matsvinnsräddaren Deligate – och ibland kör man rakt ner i diket, som budtjänsten Kavall.
Vill man slippa det sistnämnda kanske några visa ord från Andy Dunn, grundare av modemärket Bonobos och startupen Pie, kan hjälpa dig på traven.
Hans erfarenheter från startupvärlden har lärt honom att framgång delvis bygger på något han kallar “locomotion” – teamets förmåga att skapa momentum, även när det går trögt.
Tåget som aldrig stannar
Det handlar inte bara om att lösa problem utan om att göra det tillsammans, säger Dunn till Fortune.
När alla i teamet drar åt samma håll, även i motvind, uppstår en känsla av att man vinner redan innan de stora resultaten kommer.
“Entusiasm är vanligt. Uthållighet är sällsynt”, skriver Angela Duckworth i sin bok Grit.
För en startup handlar det inte bara om att överleva svåra perioder, utan att faktiskt trivas mitt i utmaningarna.
Trivs teamet ihop? Kan de hålla humöret uppe? Då ökar chansen att tåget aldrig stannar.
Läs också: Svensk startup ska öka läsförmågan hos tusentals barn. Realtid
Iteration – snabbhet som superkraft
“Den bästa indikatorn på framgång för en ung startup är graden av iteration”, skrev Sam Altman i en tweet.
Detta är den andra nyckel till framgång, menar Dunn. Alltså förmågan att snabbt iterera – en slags snabb och konstant förbättrad upprepning.
Om teamet testar nya idéer, produkter och strategier i högt tempo, lär de sig snabbare vad som fungerar och vad som inte gör det.
Det kan handla om att hitta rätt produkt, målgrupp eller till och med rätt teammedlemmar.
Ibland betyder det svåra beslut, som att byta riktning eller låta vissa personer lämna företaget. Men det är just den här anpassningsförmågan som gör att startupen kan nå den kritiska tillväxttakten som krävs.
Kombinationen som gör skillnad
Locomotion och iteration är två sidor av samma mynt. Ett team som har drivkraft och fungerar som en enhet kan enklare iterera, medan snabb iteration i sig ofta stärker teamets samhörighet och målmedvetenhet.
Med rätt mix av uthållighet och snabb anpassning ökar chansen att en startup tar sig igenom de svåraste perioderna och faktiskt växer – kanske till och med med de eftertraktade 10 procenten i veckan.
Hitta glädjen i kaoset
Slutsatsen? Att leda en startup handlar om mer än siffror och strategier.
Det är en emotionell berg-och-dalbana där framgång ofta börjar med att hitta glädje och energi mitt i kaoset, säger Dunn. Och om teamet kan ha kul tillsammans, även när det är svårt, är de redan på god väg.
Läs också: Startups flyr Sverige: “Går stadigt neråt”. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.