Dagens PS

Energikrisen hårt slag mot svenska företag i Kina

Svenska företag i Kina drabbas av energikrisen.
Svenska företag i Kina drabbas av energikrisen. (Foto: Maja Suslin / TT )
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 02 jan. 2022Publicerad: 20 okt. 2021

Svenska företag i Kina drabbas av den pågående energikrisen i landet. Det visar en undersökning från Svenska handelskammarens medlemmar med verksamhet i Kina. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Höga kolpriser gör att det råder elbrist i Kina. Den kinesiska regeringen har därför trappat upp elransoneringen i landet, vilket främst påverkar företag. Även svenska bolag drabbas, rapporterar Sveriges radio.

Svenska handelskammaren och Business Sweden har gjort en undersökning visar att över hälften av de svenska företagen i Kina, eller deras underleverantörer, var berörda av energikrisen.

Konsekvensen blir minskad produktion. I vissa fall har så mycket som trettio procent av årsproduktionen fallit bort.

”Det påverkar deras direkta resultat. De måste revidera resultatet för året helt oväntat, säger Daniela Cassmer, vd på Svenska handelskammaren i Kina till Sveriges Radio.

Företagen får inte sällan sin varning om ransoneringen redan samma dag eller dagen innan. Framförhållningen blir därmed i sig ett problem. En majoritet av företagen tror dessutom att elbristen kommer att fortsätta framöver, visar undersökningen.

Läs också:

Stark exponering mot Kina i många ETF-fonder
Fastighetskris och energikris sänker Kinas BNP

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]