Dagens PS

En femtedel av välfärden privatiserad

En femtedel av välfärden i Sverige privatiserad
18 procent av välfärden stod privata bolag för 2022. SCB konstaterar att nästan en femtedel av välfärden i Sverige är privatiserad. (Foto: Isabell Höjman/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 17 sep. 2024Publicerad: 17 sep. 2024

SCB redovisar nu aktuella siffror för våra välfärdssektorer. De visar att privatiseringen nu närmar sig en ny milstolpe.

ANNONS

Mest läst i kategorin

När SCB rapporterar dagsläget för utförsäljningen av vår gemensamma sektor, är vi nära en ny milstolpe.

2022 stod privatiserad verksamhet för nästan en femtedel av vård, skola och omsorg i Sverige.

Den totala verksamheten inom välfärdssektorerna vård, skola och omsorg summerades för 2022 till 1 334 miljarder kronor, enligt SCB.

Av denna kaka stod privata företag för 242 miljarder kronor, motsvarande 18 procent av verksamheten.

Ökade 4 procent

Under 2022 ökade välfärdsverksamheterna med drygt 51 miljarder kronor i löpande priser jämfört med 2021. Det motsvarar en ökning på 4 procent.

Andelen privata företag är lägst inom utbildning, där den privata andelen är 15 procent.

Högst är den inom omsorgen där andelen vid utgången av 2022 var 21 procent. Inom hälso- och sjukvård utfördes 20 procent av privata företag.

När det gäller finansieringen av de privata företagen är den dock fortfarande en gemensam angelägenhet för skattebetalarna.

ANNONS

Den offentliga sektorn finansierar 75 procent av de privata företagens verksamhet. Inom omsorgen är finansieringsgraden 95 procent, inom utbildning 74 procent och inom hälso- och sjukvård 61 procent.

ANNONS

Senaste nytt

Mest i Stockholm

I snitt köper landets kommuner och regioner verksamhet från privata företag och stiftelser för 13 procent av bruttokostnaden.

Stockholms län ligger högst i landet med 24 procent. Det är betydligt mer än tvåan och trean på listan, Skåne och Västmanland, där köpen uppgår till 14 procent.

Lägst andel har Norrbotten där endast 5 procent av bruttokostnaden består av köp från privata intressenter.

Inom välfärdssektorn fanns 2022 drygt 58 000 privata verksamheter. 28 000 av dem finns inom hälso- och sjukvård, 25 000 inom utbildning och drygt 4 700 inom omsorgen.

När det gäller antalet som arbetar inom välfärdssektorn var det drygt 1 373 000 personer, enligt SCB, en ökning med knappt 6 000 personer jämfört med året innan.

Tre av fyra kvinnor

Fördelat på de olika välfärdskategorierna var 552 000 sysselsatta inom utbildningssektorn, 470 000 inom omsorgen och 350 000 inom hälso- och sjukvård.

ANNONS

Av dessa arbetade hälften hos kommunerna, 19 procent i regionerna och 21 procent inom privata företag.

77 procent av de anställda inom välfärdssektorn är kvinnor.

33 procent av de anställa inom omsorgen är utrikesfödda. Inom hälso- och sjukvård är andelen 20 procent och inom utbildningssektorn 22 procent.

Läs mer:

Här går miljarder till kriminella. Dagens PS

Kriminella dränerar välfärden – Ivo får skulden. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]