Sverige är landet där det har blivit tabu för pappor att hoppa över sin föräldraledighet, den svenska föräldraledigheten används till och med som en employer-branding-strategi.
"En bra pappa tar åtminstone lite ledigt"
Mest läst i kategorin
För 50 år sedan infördes statligt finansierad föräldraledighet som var designad för att föräldrarna skulle dela på den, det skriver BBC.
Sverige var det första landet i världen som införde 180 dagars statligt finansierad föräldraledighet som inte var könsspecifik utan gav samma rättigheter till mammor och pappor.
Den nya föräldraledigheten blev lag 1974 och sedan dess har antalet betalda föräldraledighetsdagar ökat till 480.
Alla föräldrar inkluderas, även adoptivföräldrar, ensamstående och HBTQI+-föräldrar, vilket gör att Sverige har en av världens mest generösa statligt finansierade föräldraledighet.
De första 390 dagarna av föräldraledigheten kan föräldrarna få upp till 80 procent av sin lön i föräldrapenning. Det finns dock ett lönetak på 47 750 kronor.
Efter 390 dagar är den lagstadgade ersättningen 180 kronor om dagen.
Lärdomar från Sverige
Svenska pappor tar den största andelen statsfinansierad föräldraledighet i EU.
För länder eller arbetsgivare som vill erbjuda könsneutrala regler för barnomsorg kan Sveriges synsätt ge mycket kunskap.
Trots att Sveriges föräldraledighet kan låta exemplarisk för feministiska observatörer delar dock inte heterosexuella par lika på föräldraledigheten.
På 1970 talet var det bara 0,5 procent av männen som tog ut sin föräldraledighet, på 1990 talet var procenten fortfarande ensiffrig.
1995 reserverades 30 dagar av föräldraledigheten för var och en av föräldrarna, i ett försök att få par att dela på dagarna mer jämlikt. 2002 ökades antalet reserverade dagar till 60 och 2016 till 90.
Varje gång antalet reserverade dagar har ökat har män tagit ut mer föräldraledighet och nu tar de cirka 30 procent av föräldraledigheten.
Enligt en studie från 2023 var det bara 18 procent av pappor till barn födda 2017 som inte tagit ut någon föräldraledighet.
Förändrat arbetsplatskulturen
Ylva Moberg, forskare vid Svenska Institutet för social forskning, en del av Stockholms universitet, menar att arbetsplatskulturen har förändrats.
“Det finns nu lite stigma på män som inte tar ledigt. Det är så inarbetat nu att vara en bra pappa, en modern pappa, är att åtminstone ta lite ledigt”, säger hon till BBC.
Det finns även mycket forskning som visar på föräldraledighetens positiva konsekvenser för föräldrars välbefinnande.
Delad föräldraledighet har ändrat dynamiken på arbetsplatser och i hemmen och det har haft en signifikant effekt på svensk arbetsplatskultur.
Föräldrar som har delat på föräldraledigheten fortsätter ofta att dela på ansvaret för barnen, som att följa dem till skolan och vara hemma med dem när de är sjuka.
På många svenska kontor finns inte kulturen att man ska jobba över.
“Moderna företag försöker undvika tidiga och sena möten för att göra det lättare för föräldrar att hämta och lämna sina barn från förskolan”, säger Amanda Lundetag, som driver Allbright, en ideell organisation som arbetar för att förbättra mångfalden i näringslivet.
Attrahera arbetskraft
Föräldraledighetspolitiken har även blivit ett populärt verktyg för företag som vill attrahera globala talanger när de kan locka med bättre balans mellan arbete och privatliv.
Spotify och Volvo har nyligen introducerat jämförbara system för föräldraledighet för sina anställda över hela världen.
“De använder föräldraledighet som en employer-branding-strategi … något som många föräldrar verkligen uppskattar när de söker jobb”, säger Amanda Lundetag till BBC.
Hon tillägger att det är vanligt bland svenskar som arbetar utomlands att återvända till Sverige för att bilda familj så att de kan få ut så mycket som möjligt av föräldraförsäkringen.
Läs mer: Pappa-effekten: Så påverkar föräldraledighet hälsan Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.