Dagens PS

Elkrisen: Kommun nobbar företag – elen räcker inte

Elkrisen: Kommun nobbar företag – elen räcker inte
Sebastian Cabander är vd för Karlskoga energi och miljö, som nu genomför en förstudie om tredubblad elproduktion. Foto: Karlskoga energi och miljö
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 09 jan. 2023Publicerad: 09 jan. 2023

Trots eget kraftvärmeverk tvingar elkrisen Karlskoga att tacka nej till flera företag som vill etablera sig i kommunen. Det saknas effekt i elnätet, och det gör att man inte kan ta emot  elintensiva nyetableringar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Elkrisen tvingar Karlskoga kommun att nobba två elintensiva företag som vill etablera sig i den värmländska kommunen enligt SVT Nyheter. Det finns inte tillräckligt med effekt i kommunens elnät i dag.

Kommunalt bolag

Elnätet i Karlskoga ägs av det kommunala bolaget Karlskoga energi och miljö, som redan i höstas gick ut med att man kan öka elproduktionen vid sitt kraftvärmeverk, enligt SVT Nyheter.

Sveriges kraftvärmeverk är en outnyttjad resurs, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Effekt saknas i elnätet

Karlskoga energi och miljö har skyldighet att ansluta nya kunder, men eftersom effekten saknas är det inte möjligt i dagsläget.

“Vi säger inte nej i den bemärkelsen, men att ha en plikt att ansluta betyder inte att man kan lösa det från en dag till en annan”, säger Kemabs vd Sebastian Cabander enligt SVT.

Elkris i hela Sverige

Ordförande för kommunstyrelsen i Karlskoga, Tony Ring (M), är dock optimistisk. Han tror att frågan kommer att lösa sig, eftersom företagen är beredda att vänta.

ANNONS

“Vi trodde att de skulle söka sig vidare direkt”, säger Tony Ring till SVT Nyheter. “Men i och med att problematiken är likartad på många ställen är man, som jag förstår, fortfarande intresserad.”

Elkrisen: Kommun nobbar företag – elen räcker inte

Kraftvärmeverket i Karlskoga behöver byggas ut om produktionen ska ökas, och det tar tid. Foto: Karlskoga energi och miljö

Förstudie om utbyggnad

Karlskoga Energi och miljö har beslutat att undersöka möjligheterna att tredubbla elproduktionen i kraftvärmeverket. En sådan stor ökning innebär en stor investering, eftersom man då behöver bygga ut.

“I förstudien vill vi både säkra fjärrvärmen och ångan till försvarsindustrin, men också titta på en tredubblad lokal elproduktion i samband med det”, säger Sebastian Cabander till SVT Nyheter. “Det är ett spännande sätt att göra det vi kan som elbolag för att möta den här eleffektbristen.”

Fem till sju års väntan

Men det kommer att ta tid. Det är politikerna som ska fatta beslut om en eventuell utökning, och Sebastian Cabander gissar att det handlar om en tidsram på mellan fem och sju år innan något nytt finns på plats.

Läs även: Kraftvärme – lösningen på södra Sveriges elproblem? 

Läs även: Ny lösning för kraftvärmeverk ska öka elproduktionen 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS