Den intensiva jakten på covid-19-smittade i Kina hotar att göra flaskhalsarna och problemen i de globala leveranskedjorna än mer akuta.
Ekonomer: Virusjakt i Kina förvärrar flaskhalsar
Mest läst i kategorin
Kina är världens näst största ekonomi och stänger nu ner fabriker och isolerar hela städer för att spåra covid-19 i kölvattnet av omikronvariantens framfart.
Myndigheterna har noll tolerans till viruset och lyckades framgångsrikt snabbt få ner smittspridningen vid det första pandemiutbrottet.
Nu lurar vinter-OS i Peking bakom hörnet med start 4 februari och det gör att intensiteten ökar från myndigheterna att få kontroll över viruset.
Slår mot multinationella företag
För många globala företag är det samtidigt en mardröm. Biljättar som japanska Toyota och tyska Volkswagen är bara ett par exempel på drabbade företag av Kinas intensiva covid-19-spårning.
Sydkoreanska Samsung påverkas också i hög grad och ekonomer varnar nu för värre flaskhalsar än vi sett hittills på grund av Kinas masstester av hela städer och nedstängningar av produktionsanläggningar, skriver The Wall Street Journal och räknar upp flera andra företagsbjässar som exempelvis Nike och Adidas som också får lida för Kinas oresonliga pandemibekämpning.
Frederic Neumann, en av cheferna för Asian Economics Research på HSBC, varnar för utvecklingen.
“Risken med omikronvarianten är att vi kan ta ett stort steg tillbaka när det gäller flaskhalsar i leveranskedjan. Risken med omikonvarianten är att vi kan ta ett stort steg tillbaka när det gäller flaskhalsar i leveranskedjan”, säger han, enligt WSJ.
Goldman Sachs skruvar ner Kinas tillväxtprognos
“Vi övervakar mycket noggrant vad som händer där borta eftersom omikron har potential att väsentligt förändra bilden i Kina jämfört med 2020 och 2021”, säger Guillaume Faury, vd för Airbus SE, världens största flygplanstillverkare, till tidningen som uppger att västerländska konsumenter i högre grad blivit beroende av produkter från Kina sedan pandemin inleddes.
Men nu kan Kina falla på eget grepp och den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs sänkte på tisdagen enligt WSJ Kinas tillväxtprognos för 2022 till 4,3 procent från tidigare väntade 4,8 procent.
Orsaken till den nedjusterade tillväxtprognosen i år för Kina är covid-19-utvecklingen.
Läs även: WEF:s största risker i världen de kommande tio åren
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.