Dagens PS

Desktop gör oväntad comeback för e-handeln

Desktop har inte gett upp sin plats hos näthandeln. (Foto: jjmaki/Pixabay)
Jonas Carlsson
Jonas Carlsson
Uppdaterad: 20 apr. 2020Publicerad: 19 apr. 2020

Det har alltmer sett ut som att mobilen haft desktop nere för räkning vad gäller konsumtionsmönster i e.handeln. Men under coronapandemin har desktopen rest sig och kommit in i matchen igen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är företaget Klarna som har analyserat hur svenskar beter sig vad gäller näthandel under coronavirusets framfart.

“Det är ett tydligt trendbrott inom e-handeln att andelen köp från datorer har ökat under senaste veckorna. Särskilt tydligt är det bland vardagsinköp, där majoriteten av köpen genomfördes från mobiltelefoner så sent som för ett par veckor sedan. Att det blivit såhär kan troligtvis hitta sin förklaring i att de som vanligtvis inte handlar lika mycket på nätet har börjat handla mer, och är mer trygga med att använda datorn. En ytterligare förklaring kan vara att många av de som brukar sköta vardagsbestyr och köpa mat på mobilen på väg hem från jobbet, numera arbetar hemifrån”, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumtionsbeteende, i ett pressmeddelande.

Särskilt tydligt blir skiftet inom mat och dryck, där datorer nu gått om användandet av mobiltelefoner. Inom mode har andelen datoranvändare också ökat, men tre av fyra köp göra fortfarande med mobilen i dessa kategorier.

Av köpen som genomförts på Klarnas plattformar kan man se att Södermanlands län, Västernorrlands län, Dalarnas län, Stockholms län och Uppsala län, är de län e-handeln ökar mest gentemot genomsnittssvensken. När det gäller kommuner är det Bjurholm (Västerbottens län), Vansbro (Dalarnas län), Vaxholm (Stockholms län), Dals-Ed (Västra Götalandsregionen) och Båstad (Region Skåne).

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]