Dagens PS

Apoteket informerade Facebook om kunders webbköp

Statliga Apoteket har skickat detaljerade uppgifter om sina webbkunder och deras köp till Facebook.
Statliga Apoteket har skickat detaljerade uppgifter om sina webbkunder och deras köp till Facebook. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 apr. 2022Publicerad: 28 apr. 2022

Statliga Apoteket har skickat detaljerade uppgifter om sina kunders webbköp av sådant som receptfria läkemedel till Facebook.

ANNONS
ANNONS

I Apotekets webbutik kan receptfria läkemedel köpas och där söker kunder på exempelvis klamydiatest och inkontinentskydd. Nu avslöjar Sveriges Radios Ekot att statliga Apoteket har skickat detaljerade uppgifter om sina webbkunder till facebook.

Under ett vanligt besök på webbplatsen där du klickar på en vara och lägger den i din varukorg samt surfar vidare till kassan, har Apoteket hunnit skicka uppgifter till Facebook 30 gånger.

I uppgifterna som skickas ingår detaljerade beskrivningar av de varor du köper, vad ditt köp kostar, din mejladress och ditt telefonnummer. Exakt vad Facebook gör med informationen vet vi inte, skriver Ekot, men all information samlas under ett unikt id-nummer för varje kund.

Mariann Rinse, läkemedelsinspektör på enheten för apotek och receptfri detaljhandel på Läkemedelsverket säger till Ekot att det på ett fysiskt apotek inte är tillåtet att lämna ut så mycket information om kunderna.

Efter att Ekot hört av sig till Apoteket har de slutat skicka informationen och anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten. Mellan en halv och en miljon personer kan enligt anmälan ha påverkats.

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Debatt: Brist på läkemedel innebär stora risker

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]