Dagens PS

Efter protester mot EU: "Vi förstår inte kritiken"

PTS slår tillbaka mot handelns kritik
EU:s nya direktiv skapas för att öka tillgängligheten på nätet. Svenska företag tvingas lägga tio miljarder och klagar på bristande vägledning. (Foto: Martina Holmberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 04 apr. 2025Publicerad: 04 apr. 2025

En ny EU-lag kostar företagen tio miljarder. De klagar på ansvarig myndighet för dåligt stöd. Svaret? ”Vi förstår inte kritiken”.

ANNONS

Mest läst i kategorin

28 juni 2025 är Dagen D. Då börjar EAA gälla inom hela EU, ”European Accessiblity Act” som är till för att göra varor och tjänster mer tillgängliga för alla.

EEA har sina rötter i EU:s engagemang för FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och främjandet av ”fullständigt och effektivt lika deltagande genom att förbättra tillgången till vanliga produkter och tjänster”.

ANNONS

Vi har tidigare skrivit om hur branscherna varit kritiska.

För e-handeln och bankerna i Sverige beräknas kostnaden landa på cirka 10 miljarder kronor, konstaterar Svensk handels expert Johan Hetting.

Ny EU-lag kostar svenska företag tio miljarder. Dagens PS

”Cirka 10 miljarder”

”Enligt en beräkning från ”Utredningen om genomförande av tillgänglighetsdirektivet” beräknas kostnaderna bli mycket höga”, säger Johan Hetting till Dagens PS.

”Den totala investeringskostnaden för svenska aktörer uppgår till cirka 10 miljarder kronor, där bank- och e-handelssektorerna tillsammans står för 9,4 miljarder kronor”, specificerar han.

För e-handeln som bransch beräknas de årliga löpande kostnaderna till 972 miljoner kronor.

ANNONS

För webbplatser med större redaktionellt arbete – över 50 anställda – uppskattas kostnaden för att fylla tillgänglighetskraven till cirka 500 000 kronor medan mindre webbplatser kan vänta sig en kostnad på cirka 50 000 kronor.

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

ANNONS

Senaste nytt

”Inte fått vägledning”

Johan Hetting är kritisk mot PTS, Post- och Telestyrelsen som han menar inte gett branschen svar och vägledning.

”Vi på Svensk handel har haft en löpande dialog med PTS men har fortfarande inte fått klara svar på alla frågor”, påpekar han.

”Vissa frågor är fortfarande under utredning”, påpekar han med tre månader kvar tills direktivet ska vara genomfört.

Nu bemöter PTS kritiken.

”Vi vet inte vad som ligger bakom påståendet att det ska vara särskilt svårt att implementera lagstiftningen i Sverige”, säger Petter Öhrn, pressansvarig hos PTS, till Dagens PS.

”PTS uppfattning är att Sverige har kommit ganska långt i jämförelse med många anda länder. Eftersom det rör sig om ett EU-direktiv så ska kraven vara samma i alla EU-länder. Därför behöver alla EU-länder enas om hur direktivet ska tolkas, så att det blir samma krav i hela unionen”.

ANNONS

”Felaktiga krav”

Att efterlysa vägledning från PTS som Svensk handel gjort är dessutom felaktigt.

”Som tillsynsmyndighet granskar PTS att aktörer uppnår lagstiftningenDäremot kan vi inte erbjuda detaljerad vägledning, eftersom vi ska bedriva tillsyn. Vi har valt att i stället bjuda in till webbinarier och andra former av utbildning”, påpekar Öhrn.

”Svensk handel har, precis som alla andra branschorganisationer, fått ta del av det informationsmaterial som myndigheten har tagit fram. Vi har även återkommande besvarat de frågor kring lagstiftningen som kommit från Svensk handel”, understryker Öhrn som nu ser fram emot en fortsatt dialog med branschen.

Ica: ”Vi arbetar aktivt”

Hos Ica pågår arbetet med de nya direktiven.

”Vi arbetar aktivt för att uppfylla det nya tillgänghetsdirektivet och vi anpassar nu exempelvis våra webbplatser och appar så att de uppfyller de nya kraven”, förklarar Peter Muld, IT-chef hos Ica Sverige, för Dagens PS. ”Vi ser positivt på att skapa en ännu mer inkluderande digital miljö, det vi gör kommer att både förenkla och göra vårt digitala innehåll tydligare. På så sätt skapar det en förbättrad upplevelse för alla användare”, är hans inställning.

Farliga ämnen i två av tre varor. Dagens PS

Efter obestånd: E-handlare kräver storbanken på 150 miljoner. Realtid

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Möt Sveriges främsta AI-experter

AI Unlocked är en koncentrerad halvdag där du möter fyra av Sveriges främsta AI-experter - för dig som vill lyfta dina affärer och gå från nyfiken till kunnig. Få 20 % rabatt med koden PSUnlocked.

Boka här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]