Tidigt på söndagen nådde EU en ambitiös överenskommelse kring blockets koldioxidmarknad, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Efter maratonmangling – hopp om klimatmålen i EU
Mest läst i kategorin
Ordförandelandet Tjeckiens miljöminister Marian Jurecka är hoppfull över det avtal som EU:s förhandlare enades om efter mer än två dygns mangling och menar att den uppgörelse som Europaparlemantet och ministerrådet nu träffat gör det möjligt att “uppfylla klimatmålen”.
EU:s koldioxidmarknad ska nu reformeras för att snabba på utsläppsminskningen.
Nettoutsläppen ska minska med 55 procent fram till 2030, jämfört med 1990 års nivåer.
Genom ökad utsläppshandel hoppas EU uppnå sitt koldioxidmål.
Flyg och sjöfart ingår i utsläppshandeln
Det ska ske genom att cirka 10 000 kraftverk och fabriker CO2-tillstånd för sina föroreningar.
Även flyg, sjöfart, transporter, bostadssektorn och avfallsförbränning ska nu omfattas av utsläppshandeln.
“Det innebär att 75 procent av Europas utsläpp kommer att omfattas av utsläppshandel. Det är enorma kliv framåt i i klimatarbetet jämfört med dagens 40 procent. Vi nästan dubblerar omfattningen av antalet utsläpp och tre fjärdedelar av utsläppen i Europa kommer att omfattas av ett pris på koldioxid. Det här är livsavgörande för planeten och mänsklighetens framtid”, säger Emma Wiesner (C), som deltagit i slutförhandlingarna, till TT i en artikel på DI.se.
Inkluderar EU:s nya sociala klimatfond
Efter 30 timmars samtal enades förhandlarna om att höja det övergripande målet att minska utsläppen i de sektorer som omfattas av det europeiska systemet för handel med utsläppsrätter till 62 procent till 2030, enligt ett uttalande från Europeiska rådet, rapporterar Reuters.
EU-paketet inkluderar även EU:s nya sociala klimatfond, men också koldioxidtullar med prissättning på utsläpp utanför Europa.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.