Regeringens stödåtgärder till krisande företag i pandemin ligger delvis kvar till och med februari ut, men sedan är det slut med hjälpen.
Efter februari tar stöden till krisande företag slut
Mest läst i kategorin
I morgon, onsdag 9 februari, försvinner merparten av restriktionerna i Sverige som varit kopplade till pandemin.
Några stödåtgärder blir kvar till krisande företag i pandemin, men bara till och med februari ut.
De stöd som ligger kvar under perioden är omställningsstödet, omsättningsstödet till enskilda näringsidkare och omsättningsstödet till handelsbolag, enligt ett pressmeddelande från regeringen.
“Vår ingång är att lagt kort ligger. De besked som vi tidigare har gett ligger fast. Det handlar i första hand om att vi vet att det är viktigt att inte dra tillbaka stödåtgärder för tidigt. Smittspridningen väntas vara fortsatt hög ett tag framöver, och vi vet även att vissa företag kommer ha fortsatta utmaningar under en övergångsperiod”, säger finansminister Mikael Damberg (S).
Fått kritik från experter och krisande företag
Han anser att Sverige har klarat coronakrisen bättre än många andra länder ur ett ekonomiskt perspektiv.
“De svenska krisåtgärderna har spelat mycket stor roll”, enligt Damberg.
Samtidigt har regeringen fått mycket kritik för ett krångligt regelverk och långbänk i samband med företagens ansökningar om stöd. Det är finansministern medveten om, säger han på en pressträff på tisdagen tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S).
Medger att regelverket varit “snårigt”
“Regelverket har varit snårigt, det har tagit lång tid att få sina pengar och vissa företag har helt missat att få sina pengar därför att vi har ett europeiskt regelverk som är ganska strikt. Jag har full förståelse för att de företagen känner sig drabbade men zoomar vi ut och tittar på ett samhällsperspektiv har få klarat krisen så bra ekonomiskt som Sverige”, säger Damberg.
Enligt Mikael Damberg står Sverige väl rustat för att möta en ny kris.
Lena Hallengren tycker det är “lite tidigt” att dra några slutsatser utifrån sin horisont om Sverige klarat krisen bättre än andra länder, men ser fram mot utvärderingar om detta.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.