Det gör inget att mikroöl blir billigare eftersom de ändå är mycket dyrare jämfört med öl med lågt pris. Konkurrensverket har talat.
Dyr öl billigare – men nog dyr ändå
Mest läst i kategorin
Bland Konkurrensverkets många reguljära uppdrag finns ett som handlar om att övervaka Systembolaget.
Två gånger om året rapporterar Konkurrensverket till EU-kommissionen. Det är en del av villkoren för att Sverige ska få ha kvar Systembolaget med dess breda sortiment tillgängligt över hela landet, i stället för alternativet ett begränsat sortiment rödtjut hos Ica och Coop.
Nu har Konkurrensverket lämnat sin andra rapport för 2024 och konstaterar att man fått två klagomål sedan förra rapporten.
Det första handlar om en leverantör som klagar på att det är orättvist att Systembolaget slutat sälja ryska produkter, det andra är ett klagomål kring vinauktioner och verket avfärdar båda.
Mikrobryggeriers öl nog dyra ändå
Därutöver avhandlar rapporten bland annat två ämnen som är relaterade till de politiska ambitioner som finns om att slå sönder Systembolaget.
Det ena fallet gäller mikrobryggerier och det är där Konkurrensverket hamnar i ett resonemang om varför det inte gör något att visst öl blir billigare eftersom det är dyrare i alla fall.
Regeringen har som bekant i budgeten lagt fram ett förslag om sänkt alkoholskatt för öl producerad av mikro- och småbryggerier.
Frågan är då om förslaget snedvrider konkurrensen. Nej, säger Konkurrensverket.
Dels är ju bryggerierna som sagt små och deras öl en ”mycket liten andel” av marknaden – samtidigt som deras öl ”även vid fullt prisgenomslag av skattesänkningen, är betydligt dyrare än motsvarande lågprisöl”.
Protester inom EU
Det andra gäller regeringens förslag att släppa spriten, vinet och ölet fritt genom gårdsförsäljning.
Lagrådet konstaterade att rättsläget är osäkert och att det ”finns en risk” att förslaget inte kommer att anses förenligt med EU-rätten.
Spanska vinproducenter har protesterat, portugisiska likaså och även den europeiska branschorganisationen för vinproducenter.
Deras tyngsta argumentet – dessutom omöjligt att argumentera emot – är att svensk gårdsförsäljning gynnar svenska vinproducenter.
Motsatt problem
Konkurrensverket har även uttalat sig om en statlig utredning som föreslår förändringar i alkohollagen när det gäller privat e-handel och där förslaget är att det ska vara förbjudet att ”i kommersiellt syfte främja detaljhandel med alkoholdrycker” om det görs ”av en enskild person för dennes eller dennes familjs personliga bruk genom yrkesmässig befordran eller annan oberoende mellanhandel från ett annat EES-land”.
Där är problemet det motsatta – nämligen om svenska alkoholproducenter diskrimineras gentemot utländska.
Konkurrensverket landar för säkerhets skull i att frågan ”behöver utredas ytterligare”.
Internationell storm mot svensk gårdssprit. Dagens PS
Gårdsförsäljning kan vara olaglig. Dagens PS
Vin från nätet ingen hit bland svenskarna: “Förvånande”. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.