Stängt i minst fem år. En renovering för 3,1 miljarder kronor. Det är den verklighet som Operan i Stockholm nu står inför.
Dråpslaget: Operan måste stänga i fem år – minst
Mest läst i kategorin
I juni 2023 gav regeringen Statens fastighetsverk, SFV, i uppdrag att redovisa förutsättningarna för att göra nödvändiga renoveringar av Operan i Stockholm.
Det handlade om att inom vissa ramar anpassa huset för att verksamheten ska kunna fungera framöver.
”Måste stängas”
Nu är SFV klar med sitt uppdrag. Beskedet är dramatiskt.
”Byggnaden är i ett undermåligt skick och kommer att stängas från och med den 1 juli 2026. Vi har ingen tid att förlora”, förklararar Max Elger, generaldirektör för SFV, i ett pressmeddelande.
”Vårt förslag innebär en omfattande renovering av operabyggnaden”, säger Max Elger.
”När den är genomförd kommer vi att ha en varsamt uppdaterad, anrik nationalscen för opera och balett, i allra bästa skick.”
Dyrt och utdraget
Men det är inget man gör på en kafferast eller mellan två akter i en opera.
Kostnaden för att renovera Operan beräknas till 3,1 miljarder kronor och dessutom måste Operan stänga under fem år – om regeringen fattar beslut innan sommaren.
Annars kan den så kallade evakueringstiden bli ännu längre.
Orsaken till det är att stängningen behöver genomföras i vilket fall, utifrån byggnadens skick, förklarar SFV.
Tio kilometer rör
Operahuset byggdes 1892-1898 och omfattar mer än 1 000 rum fördelade på tolv våningsplan och 40 000 kvadratmeter bruttoarea.
Det innebär att mer än tio kilometer rör och avloppsledningar ska bytas, liksom över 100 ventilationsaggregat.
Så är det också ett hus som är arbetsplats för mer än 600 personer och årligen besöks av en kvarts miljon operaälskare.
”Det här blir vår största och mest komplexa renovering någonsin”, säger Max Elger.
”Vi vill ha ramarna klara och hoppas på ett skyndsamt klartecken från regeringen innan sommaren så att vi kan sätta i gång projektering direkt efter semestrarna.”
”En mardröm”
Reaktionen hos Operan och dess ledning?
”Det blir en logistisk mardröm och en sämre lösning för medarbetare och publik”, säger Operans vd Fredrik Lindgren till Fastighetsnytt.
Vill se större utbyggnad
Från Operan vill man se ett annat alternativ som kostar 3,95 miljarder kronor och innebär en något större utbyggnad.
Det man protesterar mot från Operans sida är bland annat att en stor del av verksamheten måste flyttas till Musikaliska i Stockholm, där bland annat Kungliga hovkapellets 105 musiker måste repetera.
”Absurd tanke”
”En helt absurd tanke”, säger orkesterchefen Helle Solberg.
Att avståndet inte är mer än sju minuter mätt som promenad spelar ingen roll eftersom slutresultatet blir svårartad logistik och mindre konst, menar hon.
”Instrumenten skulle behöva packas ner och packas upp. Vintertid behöver de acklimatiseras. För de större instrumenten kommer vi att behöva särskilda tempererade lastbilar och det här är värdefulla instrument som vi talar om. Den äldsta kontrabasen som används dagligen är från 1500-talet.”
Tiodubblad hyra
Ett annat och möjligen större problem är att hyran för Operans del stiger från 23 miljoner kronor i årshyra till 230 miljoner.
Helt orimligt, säger operachefen Fredrik Lindgren.
”Vi behöver en hyresmodell där operans verksamhet inte bär kostnaden för renovering av bladguld, marmor och andra byggnadshistoriska värden som vi alla vill bevara”, slår han fast.
Läs mer:
Regeringen stoppar planen för nya Operan. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.