Dagens PS

Domstol: ”Tumme upp gäller som signatur”

Tumme upp
Göra tumme upp kan tolkas som en signatur, enligt en kanadensisk domstol. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 10 juli 2023Publicerad: 10 juli 2023

Slänger du iväg en ”tumme upp” lite hur som helst? Sluta med det. Det har just kostat en kanadensisk bonde motsvarande 665 000 kronor att göra.

En domstol i kanadensiska provinsen Saskatchewan har nu slagit fast att en emoji är lika giltig som en signatur och dömer en bonde att betala motsvarande 665 000 svenska kronor för ett kontrakt.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Domstolen menar att domstolar – och individer – måste anpassa sig till den ”nya verkligheten” i hur människor kommunicerar.

Ur den utgångspunkten slår domen fast att ”tummen upp” i form av en emoji är lika giltig som en signatur när det gäller kontrakt.

Messade kontrakt

Fallet handlar om en uppköpare av spannmål som skickade ett massmejl om att man var ute efter att köpa spannmål till ett visst pris.

En bonde, Chris Achter, svarade och uppköparen, representerad av Kent Mickeborough, prata med Achter i telefon och messade en bild på ett kontrakt för leverans, refererar The Guardian.

Mickleborough bad sedan bonden att ”bekräfta kontraktet” i meddelandet och Achter svarade med en tummen upp-emoji.

Men när leveransen skulle ske levererade inte Achter utifrån villkoren i sms-kontraktet, bland annat eftersom priset gått upp.

ANNONS

Senaste nytt

Bekräftat tidigare

Uppköparen pekade då på att tidigare kontrakt bekräftats via sms och att ”tummen upp” därför betydde att Achter accepterat avtalet.

ANNONS

Achter själv svarade att tummen ifråga bara betydde att han sett kontraktet.

Domaren Timothy Keene, som vid ett tillfälle använde dictionary.com-definitionen av symbolen, slog fast att ”denna domstol erkänner att en 👍 emoji är ett icke-traditionellt sätt att “signera” ett dokument, men under dessa omständigheter var detta ett giltigt sätt”.

”Den nya verkligheten”

Keene fann att tummen upp kan användas för att ingå kontrakt och slog fast att domstolen “inte kan (inte heller bör den) försöka hejda strömmen av teknik och vanlig användning” av emojis.

“Detta verkar vara den nya verkligheten i det kanadensiska samhället och domstolarna måste vara redo att möta de nya utmaningar som kan uppstå ur användningen av emojis och liknande.”

Läs även: Småspararguiden fälls i domstol: “Vilseledande” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]