Mark- och miljööverdomstolen skjuter upp domen kring Kaunis Irons utökade gruvverksamhet, en dom som ses som ett ödesbesked.
Domen skjuts upp – gruva får vänta på ödesbeskedet
Mest läst i kategorin
Igår rapporterade vi hur en ny detaljplan för Kiruna kommun kan stoppa LKAB:s planer på en utbyggnad vid den så kallade Per Geijer-fyndigheten.
Där finns de sällsynta jordartsmetaller världen skriker efter, metaller nödvändiga bland annat för elbilar och vindkraftverk.
Efter framgångsrik prospektering i Kiruna-området har LKAB kunnat redovisa mineraltillgångar på mer än en miljon ton oxider, den nu största kända fyndigheten i sitt slag i Europa.
”Det här är goda nyheter inte bara för LKAB, regionen och för svenskarna utan även för Europa och för klimatet. Det är den största kända fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller i vår del av världen och skulle kunna bli en betydande byggsten för att få fram de kritiska råmaterial som är helt avgörande”, sade LKAB:s koncernchef Jan Moström när nyheten presenterades.
Planerna kan stoppas
Nu kan planerna stoppas sedan kommunen ändrat översiktsplanen och avsatt marken för ”friluftsliv och rennäring”, larmar LKAB som reagerar kraftigt på kommunens agerande.
Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingen, har skrivit till kommunen och påpekat att det måste ha blivit ”något allvarligt fel i framtagandet av planen” mot bakgrund av hur allvarliga konsekvenserna skulle bli för LKAB och därmed för Kiruna kommun.
Senaste nytt
Gruva får vänta på besked
Samtidigt som LKAB slåss med Kiruna kommun får gruvbolaget Kaunis Iron vänta på sitt ödesbesked.
Det handlar om domen i mark- och miljööverdomstolen om företagets fortsatta och utökade verksamhet i Tapuli, Sahavaara och Palotieva.
Förhandlingar hölls i Pajala i början av november i fjol, skriver NSD, sedan bland annat Gabna sameby, Naturskyddsföreningen och Älvräddarna överklagat den lägre instansens beslut om att ge Kaunis Iron ett nytt, utökat miljötillstånd.
Argumenten i överklagan är att rennäringen skadas när gruvtransporterna ökar och att grundvatten, älv och fiske påverkas.
Tar slut 2027
För Kaunis Iron gäller att om man inte får ja till de två nya gruvor man planerar kommer malmen i den befintliga gruvan att ta slut 2027.
Domen från Mark- och miljööverdomstolen skulle ha kommit i dag, 6 februari, men är nu framflyttad till 3 april.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Under tiden rapporterar Kaunis Iron ett förlustår 2024. Urspårningar på Malmbanan, svagt järnmalmspris och dryga sjötransporter är tre orsaker till de röda siffrorna i bokslutet, skriver NSD.
Kan ha kostat 400 miljoner
De lager man tvingades bygga upp när Malmbanan var ur bruk har man lyckats tömma, men lagringen beräknas ha kostat bolaget 300-400 miljoner kronor.
Det är ändå inget ”alarmerande läge”, säger vd Klas Dagertun hos Haparandabladet.
”Anledningen är inte bara tågstoppen. Suezkanalen är stängd och vi tvingas köra malm till Kina runt Afrika och Godahoppsudden, vilket höjer sjöfraktkostnaden avsevärt. Detta samtidigt som priserna på järnmalm har varit dåliga”, säger Klas Dagertun, vars Kaunis Iron under året tvingats minska personalstyrkan med ett 50-tal anställda.
Malmpriset ligger i dag på 105 dollar per ton. Det är klart högre än i höstas, då Kaunis Iron lade sitt varsel och malmpriset var nere i 91 dollar per ton.
Gruvan Europa skriker efter kan stoppas av kommunen. Dagens PS
LKAB hoppas staka ut framtiden med ny satsning. Dagens PS
Prisras på järnmalm – trots rekordimport från Kina. Realtid
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.