Riksrevisionen har granskat LKAB:s plan för att ställa om i riktning mot att bidra till framställningen av fossilfritt stål. Nu kommer domen.
Domen över LKAB:s plan: "I stort sett affärsmässig"


Mest läst i kategorin
Av svenskarna gemensamt ägda gruvbolaget LKAB har, som en del i sin plan, en inriktning mot att ställa om sin produktion för att bidra till framställningen av fossilfritt stål.
Nu har Riksrevisionen gjort en granskning av LKAB:s plan och planering. Betyget blir kanske inte MVG men är definitivt i trakterna av ett VG.
”Riksrevisionens granskning visar att planeringen hittills har skötts på ett i huvudsak affärsmässigt sätt”, skriver Riksrevisionen för att omedelbart slänga in en brasklapp;
”Det är dock långt ifrån säkert att investeringen, i det fall den genomförs, blir lönsam”.
EU säger ja: LKAB får snabbspår för omstridd gruva. Dagens PS
Affärsmässig bedömning
Då gäller det, naturligtvis, den rent affärsmässiga del som mäts i kronor och ören. Det lönsamma i att bidra till en sund planet faller nu liksom tidigare utanför Riksrevisionens arbetsområde.
I grunden är det ändå en omställning utifrån politiska beslut det handlar om. EU:s politik för klimatomställning innebär att europeisk stålproduktion i framtiden ska ske med små eller inga klimatutsläpp, och att importerat stål beläggs med klimattullar, konstaterar man.
Tänker lägga om
Gemensamt ägda LKAB planerar därför att lägga om delar av sin produktion, för att bidra till framställningen av fossilfritt stål.
Denna omställning kommer att kräva investeringar på många miljarder kronor, och LKAB har än så länge inte beslutat om att omställningen ska genomföras, konstaterar Riksrevisionen.
Dess bedömning är att LKAB ”hittills i huvudsak agerat affärsmässigt. LKAB har prioriterat att försöka säkerställa teknik och lönsamhet innan ett investeringsbeslut kan tas. LKAB planerar också att fatta beslut stegvis, vilket minskar risken”, berömmer Riksrevisionen.
Senaste nytt
”Kan påverka negativt”
”De kalkyler som bolaget färdigställt hittills bygger på ett antal antaganden som, när de gjordes, var i linje med externa analyser. Men flera förutsättningar har försämrats, vilket påverkar lönsamheten negativt”, säger Magnus Landergren, projektledare för granskningen.
Priset på el kommer, som exempel, att spela en stor roll. Även om LKAB kan teckna fasta avtal med elproducenter för de första åren, går det inte att säkra elpriset för investeringens hela livslängd.
En annan förutsättning i början av projektet var att LKAB skulle bygga ett vätgaslager, för att pressa energikostnaderna, vilket i dag är osäkert.
Utsläppsrätter avgörande
En annan avgörande faktor är handeln med utsläppsrätter. Dyrare utsläppsrätter gör det mer lönsamt att ställa om till fossilfri produktion.
Samtidigt kan kraftiga prisökningar på utsläppsrätter medföra en politisk osäkerhet som innebär förhöjda risker, resonerar man.
Det är även svårt att bedöma hur eftertraktad den nya produkten kommer att vara, eftersom det i dagsläget inte finns någon etablerad marknad att utgå från.
”Det är rimligt att LKAB undersöker möjligheten att ställa om till fossilfri produktion. Men det är viktigt att bolaget fortsätter att utveckla de beslutsunderlag som styrelsen har att ta ställning till innan något investeringsbeslut tas”, sammanfattar riksrevisor Christina Gellerbrant Hagberg.
Fakta/Riksrevisionens rekommendationer
Riksrevisionen rekommenderar regeringen att säkerställa att LKAB:s beräknade lönsamhetsmål tillämpas konsekvent.
LKAB rekommenderas att
* fortsätt eftersträva säkrade avtal inför ett investeringsbeslut
* säkerställa att kalkylräntan speglar den projektspecifika risken i investeringen
* klargöra för styrelsen hur konkurrenskraften förväntas utvecklas på kort, medellång och lång sikt.
(Källa: Riksrevisionen)
LKAB hoppas staka ut framtiden med ny satsning. Dagens PS
LKAB dumpar Teslas bilar – men inte på grund av Musk. Realtid
LKAB vill pausa persontåg för att frakta järnmalm. E55

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.