Jobba hemma på landet. Efter pandemin kan vi i större utsträckning överge städerna när distansarbete är här för att stanna. ”Stadskärnan är under stark press”, säger Fredrik Bergström på konsultbolaget WSP.
Distansarbete – nu överger vi städerna
Mest läst i kategorin
WSP har undersökt våra nya arbetsvanor genom pandemin, och kommit fram till att hela 30 procent av 4,6 miljoner svenska arbetstagare i Sverige har yrken som de kan kombinera med distansarbete.
Dåligt för stadskärnor
Om vi inte behöver åka in till städerna lika ofta som tidigare så kan det ha en negativ effekt på stadskärnorna, för till exempel restauranger.
“I centralorter som Jönköping kan det bli utmanande om folk väljer att fortsätta jobba på distans och pendla in ett par dagar i veckan”, säger Fredrik Bergström till Di.
Samtidigt som prisrallyt på bostäder fortsätter att skena tror Fredrik Bergström att vi kommer att välja bort att bo centralt inne i städerna.
“I Skåne kan du bo var som helst och ändå ta dig in till Malmö på tre kvart”, förklarar han.
Även orterna utanför huvudstaden kan få ett uppsving, menar Fredrik Bergström och ger exempel på Nynäshamn som har nära till Stockholms skärgård och samtidigt “god tillgänglighet om du jobbar i Stockholm”.
Mycket pendlingstid
Svenskar lägger mycket tid på att pendla till jobbet. I genomsnitt handlar det om 1,2 timmar om dagen och genom pandemin har många insett att de kan vara mer effektiva genom att arbeta hemifrån.
Samtidigt som arbetstagarna vill spara tid så vill arbetsgivarna spara pengar – genom att kapa kostnaderna som stora kontorsytor medför.
”Det finns nog inte ett enda företag som inte funderar över hur mycket yta de behöver”, säger Fredrik Bergström men slår dock fast att distansarbete ibland kan verka hämmande för kreativiteten, samtidigt som yngre och äldre medarbetare inte kan träffas lika lätt.
“Den erfarenhet som seniora medarbetare kan dela med sig av ska nog inte underskattas.”
Läs mer: Få kan jobba hemifrån
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.