Dagens PS

Svenskarna larmar: Skärp AI-lagarna nu

Krävs det hårdare regler och lagar för AI? (Foto: Getty Images)
Krävs det hårdare regler och lagar för AI? (Foto: Getty Images)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 24 apr. 2025Publicerad: 24 apr. 2025

Hälften av svenskarna anser att dagens reglering av artificiell intelligens (AI) inte håller måttet. Det visar en ny undersökning som Sifo genomfört på uppdrag av datakonsultföretaget Solita.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samtidigt växer en tydlig känsla av oro och osäkerhet kring teknikens framtida roll, vilket tvingar fram viktiga diskussioner om ansvar, etik och hur arbetslivet kommer att förändras, det skriver Solita i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att en majoritet, 50 procent, av de tillfrågade vill se tuffare lagar och regler för AI. Endast en liten del, 6 procent, önskar mindre reglering, medan 15 procent tycker att nuvarande lagstiftning är tillräcklig. Att hela 29 procent känner sig osäkra i frågan understryker en allmän oklarhet kring AI:s plats i samhället.

“AI, särskilt generativ AI, har en enorm potential för både effektivisering och innovation inom privat och offentlig sektor. Men tekniken måste användas ansvarsfullt och med en tydlig etisk kompass. Utan bättre reglering och ökad kunskap riskerar vi att gå miste om dess möjligheter,” säger Johan Torstensson, vd på Solita i Sverige.

Avstängd student lanserar fusk-app – investerare flockas

En 21-årig tidigare student vid Columbia University har skapat rubriker efter att ha blivit avstängd för att ha utvecklat ett AI-verktyg för att fuska

Stor oro för dataskydd

Trots att AI snabbt blir en allt vanligare syn på svenska arbetsplatser, saknar många fortfarande grundläggande kunskaper om tekniken. Nära hälften av svenskarna (44 procent) anser inte att det är viktigt att nyanställda har kompetens inom generativ AI. Detta trots att tekniken redan har en märkbar påverkan på arbetsmarknaden, vilket indikerar ett fortsatt stort behov av utbildning.

Undersökningen visar också att hela 88 procent av de svarande känner oro för hur AI kan påverka skyddet av personlig information.

“Att så många känner oro och samtidigt efterfrågar hårdare lagar och regleringar visar hur avgörande det är att bygga kunskap och förtroende kring AI. Vi måste få med hela samhället på den här resan – från användare och företag till beslutsfattare,” konstaterar Torstensson.

ANNONS

Senaste nytt

Kvinnor leder oron

ANNONS

En intressant skillnad framkommer mellan könen i undersökningen. 52 procent av kvinnorna vill se en skärpning av AI-reglerna, jämfört med 47 procent av männen. Samtidigt är män betydligt mindre bekymrade över riskerna med tekniken. Nästan tre gånger så många män som kvinnor anser att regleringen borde minskas. Även i frågan om att behålla nuvarande nivå är skillnaden tydlig: dubbelt så många män (20 procent) som kvinnor (10 procent) anser att dagens regler är tillräckliga.

AI-chock i Sverige: Kvinnor känner sig lämnade på efterkälken

AI-klyfta i Sverige. Ny undersökning visar på markanta skillnader mellan kvinnor och mäns syn på tekniken. Läs mer om resultaten. En ny global

Läs också:

David Sundin hyllar Astrid Lindgren – i ny bok. News 55

Riksbanken säger nej till bitcoin. E55

Bedragarna går från hack till psykologi: “Håll huvudet kallt”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Det finns en finsk bank med 15 000 svenska kunder som inte skulle räddas av staten vid en finansiell kollaps. (Bild: Dagens PS)
Spela klippet
Börs & Finans

Populära banken räddas inte vid en kris – för liten

24 apr. 2025
ANNONS
ANNONS