Försvarsmaktens satsning på drönarteknik är en del av en global trend där drönare har förändrat den moderna krigföringen. Den svenska förmågan att hantera och försvara sig mot drönare kan komma att bli avgörande för landets säkerhet.
Skydda sig mot drönare helt avgörande i svenskt försvar


Mest läst i kategorin
Många länder står inför en dramatisk förändring när det gäller hur deras försvar förhåller sig till nya teknologiska hot. Sedan Rysslands invasion av Ukraina har den globala säkerhetspolitiska situationen förändrats radikalt.
Rusta upp och effektivisera Sveriges försvar
Den svenska försvarsmakten har snabbt insett behovet av att rusta upp med modern teknik.
“Jag ser framför mig att varje förband ska ha drönare” säger arméchef Jonny Lindfors. Hans uttalande belyser det växande behovet av autonoma system som kan assistera vid försvarsoperationer.
I ett nyligen genomfört test flög 15 drönare samtidigt i formation, utförde spaning och slogs ut av artilleri. Ett konkret exempel på hur drönare kan förändra moderna slagfält.
Försvarsmakten arbetar tillsammans med Försvarets materielverk och Totalförsvarets forskningsinstitut för att utveckla teknik och taktik som ska kunna leda till drönarförband i Sverige.
Även om tekniken är under utveckling, tror Försvarsmakten att de kan komma att behöva drönare i tiotusental för att på sikt kunna försvara landets gränser.
Läs mer:
Miljontals drönare avgörande för Sveriges försvar. Dagens PS
Senaste nytt
Ny svensk teknik för att försvara sig mot drönare
Samtidigt som Försvarsmakten satsar på stora drönarsystem, har den svenska startupen Nordic Air Defence (NAD) utvecklat en kostnadseffektiv lösning för att försvara sig mot drönare.
Företaget, som grundades av personer med erfarenhet från såväl försvar som techstartups, har skapat Kreuger 100, en interceptor som inte bara är lätt att använda, utan också kostnadseffektiv att massproducera.
Kreuger 100, som är ett förenklat batteridrivet system gör att man slipper dyra sensorer och styrsystem. Den har testats på små drönare och kan nå hastigheter upp till 270 kilometer i timmen i sin civila version.
För militär användning kan den uppnå ännu högre hastigheter, vilket gör att den kan neutralisera drönare innan de når sina mål. En funktion som är avgörande när det gäller att skydda kritisk infrastruktur eller fältoperationer.
Läs mer:
Entreprenören bakom Europas upprustning. Realtid
Skalbart luftförsvar mot drönare
Det är just dessa typ av innovationer som kan skapa förutsättningar för att hantera de nya hot som kommer med den ökande användningen av drönare i moderna konflikter.
Kreuger 100 är en del av en bredare trend där länder söker nya, flexibla och skalbara lösningar för att hantera drönarhot utan att tvingas köpa dyra, komplexa system som ofta är svåra att anpassa.
Enligt Karl Rosander, vd för Nordic Air Defence, är det inte hållbart att använda dyra luftförsvarssystem för att stoppa drönare som kostar en bråkdel av det.
“Vi måste kunna skala våra lösningar och massproducera dem”, säger Rosander. Företaget har också utvecklat portabla varianter av systemet, vilket gör det möjligt att skydda ett större geografiskt område med lättare och mer mobil utrustning.
Fortsätta satsa på teknisk utveckling
Den svenska satsningen på drönarteknologi är en del av en större global trend där militärer världen över ser drönare som en gamechanger.
Läs mer:
Satsar på drönarsvärmar för att vinna framtidens krig. Realtid
Med företag som Nordic Air Defence i spetsen och försvarsmaktens fokus på autonoma system är Sverige på väg att stärka sin försvarsförmåga på ett sätt som kan komma att bli avgörande för landets säkerhet i potentiella konflikter.
Det handlar om att bygga upp nya försvarslösningar som är både effektiva och ekonomiskt hållbara.
Samtidigt behöver både försvaret och näringslivet fortsätta satsa på teknisk innovation då det är den bästa garantin för att kunna möta morgondagens konflikter.
Läs mer:
Rysk avhoppare gör drönare för Ukraina. Dagens PS
Storbritannien lägger miljarder på nya drönare. Dagens PS

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Chefredaktör och ansvarig utgivare.