Dagens PS

Det ska hjälpa oss om kriget kommer

beredskap
Mackmyra – ett av de företag som ställde om under pandemin. Nu ska ett pilotprojekt lära fler att ställa om vid kris. (Foto: Anders Wicklund/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 05 feb. 2024Publicerad: 05 feb. 2024

Erfarenheterna av pandemiåren var tunga men värdefulla. Nu startar MSB upp ett pilotprojekt som ska höja Sveriges beredskap vid händelse av kris och krig.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Skylttillverkare gjorde plastvisir. Whiskyproducenter började tillverka handsprit. Och så vidare.

Så såg pandemiåren ut i ett covid-drabbat Sverige där alltså Mackmyra gick ihop med Swedish Tonic och tillsammans tillverkade handsprit.

Många företag ställde om sin produktion som ett svar på det plötsliga och akuta behovet av skyddsutrustning inom vård och omsorg, påminner oss FOI, totalförsvarets forskningsinstitut.

Nu ska FOI tillsammans med MSB återuppväcka de kunskaperna. Den här gången med tanke på beredskap för krig och kris.

Gick ihop direkt

Faktum är att forskningsinstitutet Rise och Region Stockholm redan efter pandemin gick ihop med ett antal företag för att utveckla koncept för en snabb omställning vid kris eller krig.

Konceptet döptes till ”Flexibel beredskap”. Nu har FOI-analytiker undersökt hur man snabbt göra det till en del av vår försörjningsberedskap.

ANNONS

Senaste nytt

3D-printat en metod

”Det kan handla om att öka produktionen av något man redan tillverkar, att tillverka något nytt genom att samarbeta med andra företag eller att man kompletterar med en maskin för att kunna bredda sin produktion. Företag kan också tillverka plastprodukter, som reservdelar, genom 3D-printing, säger Erika Öhlund som är forskningsledare vid FOI:s avdelning för försvarsanalys.

ANNONS

Flexibelt istället för lager

I rapporten ”Flexibel beredskap – en inledande analys av ett koncept för att ställa om industriproduktionen i Sverige under kriser och krig”, utvecklas tankarna.

Rapporten baseras på intervjuer med experter vid företag, myndigheter och branschorganisationer.

De intervjuade experterna framhåller risken med stora lager, något man slipper genom flexibel beredskap.

”Det är svårt att inför en kris eller ett krig att i detalj veta hur resursbehovet kommer att se ut. Hur ska vi lagra om vi inte vet vad som kommer att behövas? Då är det en fördel att kunna ta fram vad som helst”, säger Christoffer Wedebrand, analytiker på FOI.

”Det blir inte heller lika dyrt som att ha en massa saker i lager som inte kommer till användning”, påpekar han.

Läs även:

ÖB: Hotbilden från Ryssland ska leda till ökat försvar – Dagens PS

Sveriges dricksvatten kan påverkas – nu höjs beredskapen – Dagens PS

ANNONS

Riksbanken ryter till om krisberedskapen: “Kontanter behövs” – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]