Dagens PS

Det ljusnar för e-handeln

Framtidstron stiger bland svenska e-handlare
Det ljusnar för e-handeln, här illustrerat av Apoteas jätteanläggning i Morgongåva. Butikshandeln ser däremot inte några ljusare tider. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 26 juli 2024Publicerad: 26 juli 2024

De svenska e-handlarna tror på bättre tider efter en tuff period. Övriga delar av handeln är mer pessimistisk om utvecklingen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är branschorganisationen Svensk handel som redovisar sin framtidsindikator, som visar vad handlarna tror om utvecklingen det närmaste kvartalet.

Den visar att e-handlarna nu tror på en bättre utveckling framöver.

Samtidigt vågar inte butiks- och partihandeln ta ut något i förskott utan är fortsatt pessimistisk.

Vi noterar en något mer avvaktande syn på kommande tre månader bland våra medlemmar. Trots något mer positiva tongångar, tack vare sjunkande inflation och förhoppningar om en lägre ränta, ute i landet lyfter inte handlarnas framtidstro. Det tyder på att penningpolitiken är för åtstramande och här måste Riksbanken agera”, säger Sofia Larsen, vd för Svensk handel.

”Hoppades på bättre siffror”

Butikshandeln, som utgörs av dagligvaru- och sällanköpsvaruhandel, backar i månadens barometer. Ett tapp på 1,9 enheter innebär att framtidsindikatorn landar på 90,9, långt under det neutrala värdet 100.

”Vi hade givetvis hoppats på starkare siffror, inte minst då framtidsförväntningarna rört sig i rätt riktning tidigare under året. Det som gör att resultatet för butikshandeln i stort backar beror på fallande förväntningar på försäljning och möjligheten att anställa inom dagligvaruhandeln”, säger Sofia Larsen.

Ljusare inom e-handeln

E-handlarna ser något ljusare på framtiden under sensommaren och hösten. Framtidsindikatorn stiger med en enhet och landar på 96,8.

ANNONS

En efter omständigheterna stark siffra, givet utmaningarna som kommer ifrån handelsplattformar från tredje land, menar Svensk handel.

”Självklart är vi glada över de något positiva signalerna som vi nu får från e-handeln. Men med det sagt riskerar den orättvisa konkurrenssituationen, där marknadsplatser online från tredje land kan spela efter helt andra spelregler än sina europeiska konkurrenter, att slå hårt mot företag och arbetstillfällen i Sverige. Detta är en fråga som borde vara högst upp på agendan för våra nyvalda Europa-parlamentariker”, säger Sofia Larsen.

Svensk handel: “Temu och Shein fara för Sverige” – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]