Dagens PS

Det kan de anställda kräva vid hemmarbete

fällor lösningar
Frågan om hur flexibel arbetsgivaren är väger tungt efter det utbredda hemarbetandet under pandemin – här är fem fällor och lösningar att tänka på. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 29 juli 2020Publicerad: 28 juli 2020

När en majoritet av tjänstemän jobbar hemifrån kan det vara bra att veta hur man går tillväga om en anställd vill förbättra sin arbetsmiljö. DN listar fyra åtgärder som kan minska missnöje och konflikter. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Om synpunkter på kring den anställdes ergonomi framförs ska arbetsgivaren göra en riskbedömning, skriver DN (obs. sida kräver inloggning). Om inte en överenskommelse sluts kan frågan hamna hos skyddsombudet eller fackförbundet.

Tidningen listar med hjälp av jurister och arbetsmiljöspecialister fyra tips om en den anställde lyfter frågan kring arbetsmiljö hemma.

  • Skapa en samverkansgrupp. Denna kan bestå av arbetsgivaren, skyddsombudet och fackliga representanter.
  • Ha kontinuerliga samtal med den anställda. Se hur personen mår fysiskt och psykiskt och påminn att personen ska ta raster om behovet finns.
  • Be personen att visa arbetsmiljön. Detta gäller såklart om personen är bekväm med att göra det. På så sätt får du bättre inblick i möjliga åtgärder som kan tas.
  • Överväg att låna ut kontorsmaterial. Om personen behöver en stol, ett bord eller en extra datorskärm är en effektiv lösning att låna ut detta. Vill den anställde ha en ny produkt kan ni göra ett avtal om hur mycket varje part betalar.
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]