Dagens PS

Kontrar ÖB:s krigslarm: "Det är Sveriges största hot"

Sverige
Niclas Molander, chef för Sverige på it-säkerhetsföretaget Netscout, betonar vikten av att det svenska försvaret har en beredskap mot hybridkrigföring med cyberattacker mot känslig infrastruktur. (Foto: Privat)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 jan. 2024Publicerad: 19 jan. 2024

Efter ÖB:s och delar av regeringens häpnadsväckande krigslarm varnar it-expert för vad som kanske är ett mer reellt och aktuellt hot mot Sverige som försvaret borde fästa större vikt vid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Den största terrorattacken mot Sverige är att hela internet slås ut”, varnar Niclas Molander, chef för Sverige på it-säkerhetsföretaget Netscout, i en Dagens PS-intervju.

Olika typer av hybridattacker mot kritisk infrastruktur och att ingen längre kan surfa på internet, det skulle vara en mardröm och risken för ett sådant scenario ökar med mer frekventa och träffsäkra cyperattacker, enligt Niclas Molander som tycker att det borde ha hög prioritet hos det svenska försvaret.

Saknar mobilisering mot nätattacker

“Det svenska försvaret allokerar mycket pengar, det är bra, men jag tycker inte att man tagit till sig riskerna för avancerade cyberattacker mot internet.”

Reaktionerna har varit starka på överbefälhavare Micael Bydéns och delar av regeringens alarmistiska tongångar om att svenskarna bör förbereda sig på krig.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har efteråt sagt att det inte finns något omedelbart krigshot mot Sverige men ÖB:s uttalande på Folk- och försvarskonferensen i Sälen – som förstärktes av både civilminister Carl-Oskar Bohlins (M) och partivännen och statsministern Ulf Kristerssons resonemang om att det kan bli krig – har ändå förvånat många.

Bland annat Finland har reagerat över den hårda svenska krigsretoriken och en rad andra, däribland flera debattörer.

ANNONS

Senaste nytt

ÖB:s krigsretorik beskrivs som “absurt”

Det militaristiska utspelet, som inte fick någon närmare förklaring av ÖB, har kallats “absurt”.

ANNONS

It-proffset Niclas Molander tror att så kallade överbelastningsattacker mot internet är ett mer påtagligt hot mot Sverige än en väpnad konflikt.

Därför borde det stå högt upp på försvarets agenda, anser han med respekt för att han inte sitter inne med den underrättelseinformation som ÖB har.

Han pratar om hybridkrigföring mot kritisk infrastruktur som kärnkraftverk och hela energiförsörjningen, sjukvården, mobiltelefoni-trafiken, flyg, sjöfart och järnvägar, banker, försäkrings- och finansmarknaden, matvarubutiker (…) om ökade ransomware-attacker som ändrar mönster.

“Det har stor påverkan på människor och är svårt att försvara sig mot. Du kan delta i en cyberattack utan att veta om det själv bara genom att klicka på fel länk.”

Största hotet mot Sverige

“Tänk dig då en dag om internet inte fungerar alls i samhället. Vad gör du då?”

Han återkommer till beredskapen mot cyberattacker och upprepar att det borde vara en del av det svenska försvarets skyddslager inom ramen för krigsberedskapen om vi vill fortsätta leva i ett fritt och demokratiskt samhälle.

Han lyfter fram att Sverige men även Finland och de redan befintliga Natoländerna Turkiet och Ungern – som blockerar Sveriges medlemsansökan i försvarsalliansen – varit föremål för en rad så kallade DDoS-attacker (överbelastningsattacker) i samband med de utdragna och pågående Nato-förhandlingarna.

“Det är inte en alltför vild gissning att Sverige, den dagen vi blir medlemmar i Nato, kommer att drabbas av ytterligare en våg av överbelastningsattacker samtidigt som arsenalen som angriparna använder då blivit ännu mer tekniskt avancerad och målinriktad”, varnar han.

ANNONS

Svårt att spåra angriparna

Cyberattackernas ursprung är många gånger höljt i dunkel, men det finns anledning att tro att det rör sig om statsunderstödda internetangrepp. Ofta rör det sig om hackergrupper som riktar in sig på internets styrsystem, DNS-adresserna, alltså mottagarnas IP-adresser, enligt Netscout som globalt övervakar en tredjedel av all globala internettrafik och hoten mot internets existens.

“Det är väldigt svårt att spåra varifrån en cyberattack kommer till skillnad från en raket som avfyras, tanken är att attackerna inte ska gå att spåra”, förklarar Niclas Molander.

Försvaret måste bli bättre på området

“Om konfliktnivån skulle öka ytterligare i vårt närområde bör vi räkna med att tekniska attacker av denna typ kommer att öka och vi behöver som samhälle investera i en bättre förmåga att freda oss mot it-attacker. Fungerande internet och offentliga it-system är viktigt både för samhällets civila funktioner men även för vår militära förmåga att mota bort eventuella inkräktare, vilket erfarenheterna från kriget i Ukraina tydligt har bekräftat. Vi behöver även bli bättre på att analysera vad olika typer av attacker utgör för risker och hotnivåer”.

Amerikanska bankjätten: Attackerna ökar

Wall Street-banken JPMorgan Chase dryftade under veckans världsekonomiska forum i Davos ämnet cyberattacker och berättade att hackerangreppen mot banken ökar, skriver Bloomberg.

“Bedragarna blir smartare, snabbare, mer lömska, sa Mary Callahan Erdoes, som leder JPMorgans avdelning för kapital- och förmögenhetsförvaltning, och framhöll hur viktigt det är att “ligga steget före” cyberbrottslingarna.

JPMorgan spenderar nu cirka 15 miljarder dollar på teknik varje år för att stärka sitt cyberförsvar.

ANNONS

Läs även: Folk och försvar: “Extremt viktigt” Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS