Sju av tio anställda inom butikshandeln arbetar i dag deltid. Många av dem lever på existensminimum och vill inget hellre än arbeta mer. En fråga som Handels nu är beredda att slåss för.
Deltidsfällan: 3 av 10 anställda under fattigdomsgränsen
Mest läst i kategorin
Strejk?
Det är åtminstone inte uteslutet om förutsättningarna inte förändras radikalt, om du frågar Handels ordförande Linda Palmetzhofer.
En fråga värd en strejk
I ett första steg är målet dock att det ska bli dyrare för arbetsgivare att kalla in personal med kort varsel. Ett förfarande som i dag inte är förknippat med några extra kostnader för företagen, vilket Handels, med hela LO:s stöd i ryggen, alltså är beredda att strejka för, skriver TT.
I synnerhet då de påtalat problematiken förut – utan att få gehör från arbetsgivarna.
Senaste nytt
Tre av tio under fattigdomsstrecket
Tvärtom har antalet korta kontrakt inom butikshandeln ökat. Detta trots att tre av fyra deltidsanställda inom handeln i dag behöver fler arbetstimmar för att livet ska gå ihop.
En ekvation som just nu är svårlöst då en deltidslön på 19 500 kronor landar under Konsumentverkets riktlinjer för nödvändiga utgifter. Det gör att tre av tio i branschen tjänar så lite att de hamnar under fattigdomsstrecket.
Tummen ned från arbetsgivarna
Och arbetsgivarna?
De motsätter sig fackets krav, under förevändningen att åtgärden hotar såväl arbetstillfällen som butiker.
På LO är man dock lika beslutsamma som Handels att sätta stopp för denna deltidsfälla.
“Backar inte”
Något som både ordförande på LO Johan Lindholm och avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä nyligen bekräftade när de lade fram sitt förslag på en lönesatsning.
”Vi ska inte bara driva på för löneökningar åt alla. Vi gör även en särskild satsning på de lägst avlönade som har det tuffast, inte minst efter kostnadskrisen. Vi ska också bekämpa ofoget med arbetsgivare som tvingar deltidsanställda att jaga timmar för att få ekonomin att gå ihop”, sade LO:s avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
”När LO-förbunden krokar arm med varandra är vi starka. Vi vet att arbetsgivarna återigen kommer säga att våra krav är alldeles för höga. Men Sveriges arbetare har burit landet genom tuffa tider. Nu ska de ha riktiga löneökningar, vad motparterna än säger. Det backar vi inte ifrån”, sade LO:s ordförande Johan Lindholm.
Läs mer:
Avtalsrörelsen – här är lönekraven. Dagens PS
Facket kräver högre löner än på tio år: “Orimligt”. Realtid
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.