Dagens PS

Fick 25 miljoner utan upphandling

Delade ut 25 miljoner utan upphandling
Färska grönsaker i Halmstad. Regionen delade ut 25 miljoner till utveckling inom mat och annat, men hoppade över att upphandla det. (Foto: Stefan Lindblom/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 28 nov. 2024Publicerad: 28 nov. 2024

Region Halland delade ut 25 miljoner utan upphandling. Nu får man kritik av Konkurrensverket och tvingas betala straffavgifter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under förra året ingick Region Halland ”partnerskap” med flera olika organisationer och institutioner som ska stötta regionens tillväxtstrategi.

Sju organisationer fick bidrag i storleksordningen 1-3 miljoner kronor för att finansiera sin verksamhet – och man fick det utan någon upphandling.

”Vi ser de här organisationerna som en förlängd arm i det regionala utvecklingsuppdraget”, förklarade Ann-Mari Bartholdsson, verksamhetschef för regional utveckling i Region Halland, hos lokaltidningen HP.

”De har unika kompetenser inom sitt område”, hävdade hon.

Två fick 6 miljoner var

Totalt delade regionen ut 25 miljoner kronor. Mest fick Halmstad business incubator som cashade in 6 miljoner kr för 2023 och 2024.

Lika mycket fick Hallands matgille, 3 miljoner per år för de två åren.

Övriga miljoner, sammanlagt 25 till antalet, gick till Coompanion Halland, Tek kompetens, Connect väst, Leap for life och CSR Västsverige.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

”Ska upphandlas”

ANNONS

Lokaltidningen drev frågan och bad Tobias Indén, professor vid juridiska institutionen vid Umeå universitet, att kommentera fallet. Han ansåg att regionen gjorde fel som inte genomförde en upphandling.

”Så länge det finns ett kontrakt som innehåller ekonomiska villkor som innebär att ena parten ska prestera och den andra ska betala, då är utgångspunkten att det ska upphandlas”, slog Indén fast.

Lagen om offentlig upphandling är viktig att följa av flera skäl, menade han. Dels med hänvisning till konkurrensen, dels för att minska risken för oegentligheter.

”Det är en del av vår rättsordning. Riksdagen har faktiskt sagt att när vi tilldelar kontrakt ska vi göra det på det här sättet”, ansåg professorn.

”Gör ingen skillnad”

Regionchefen Ann-Mari Bartholdsson menade att det här var ”ett betydligt mer flytande partnerskap än att man upphandlar en tjänst” men Tobias Indén konstaterade iskallt att det inte gjorde någon skillnad.

”Det finns inga undantag för flytande samarbeten. Man har ingått ett kontrakt rent faktiskt, kontraktet innehåller ekonomiska villkor, det är någon som fått betalt för att göra något för någon annan”, konstaterade han.

Får böta nära en kvarts miljon

Nu har Konkurrensverket uttalat sig och slår fast att ”Region Halland skulle ha upphandlat” det aktuella avtalet.

ANNONS

Konkurrensverket har synat avtalet med Hallands matgille och konstaterar att ”eftersom avtalet inte upphandlades utgör det en otillåten direktupphandling”.

Konkurrensverket menar att avtalet är ”så detaljerat och långtgående att det inte kan anses vara fråga om en bidragssituation”.

Verket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Göteborg och kräver att Region Halland ska få betala en upphandlingsskadeavgift på 230 000 kronor för sin otillåtna direktupphandling.

Kritikstorm mot felaktig upphandling. Dagens PS

Så fifflar de till sig skattemiljarder. Dagens PS

Spenderat miljontals kronor utan upphandling. News55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Sänkta sparskatten: Unga redo att spara mer

Efter tolvslaget på nyårsnatten blev det skattefritt att spara 150 000 kronor på ett så kallat ISK-konto. Den sänkta sparskatten lockar särskilt unga att vilja spara mer. Det visar en undersökning från nätmäklaren Nordnet där sex av tio unga uppger att de kommer att öka sitt sparande i spåren av skattesänkningen. Goda nyheter för regeringen […]