Dagens PS

Decenniets vinstfest för fastighetsbolagen

Fastighetsbolaget Hufvudstaden
Fastighetsbolaget Hufvudstaden blickar framåt efter pandemin. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 28 dec. 2020Publicerad: 28 dec. 2020

350 miljar­der kronor i vinst de senaste tio åren. Så ser facit ut för fastighetsbolagens senaste decennium – där majori­teten av pengarna kommer från höjda fastighetsvärden.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det hela började på allvar när Riksbanken införde minusränta i februari 2015.

Di har sammanställt vinsterna för de stora noterade fastighetsbolagen – de senaste tio åren.

14 bolag

Totalt rör det sig om 14 stycken bolag som varit noterade under hela perioden, och där det funnits tillgänglig information om historiska vinster.

Tillsammans står bolagen för tre fjärdedelar av det nuvarande fastighetsvärdet på börsen, vilket är omkring 1 000 miljarder kronor.

Totalt har de 14 bolagen genererat vinster på hela 342 miljarder kronor på tio år, varav 135 miljarder eller 39 procent, har kommit från förvaltningen av fastigheterna.

Vinsterna sköt i höjden

Sedan Riksbanken införde minusränta för snart sex år sedan har vinsterna skjutit ytterligare i höjden. Avkastningskraven justerades ned vilket gjorde att fastighetsvärdena ökade kraftigt. Mest för fastighetsbolaget Balder – 58 miljarder kronor på tio år.

Pandemin satte dock käppar i värdehöjningshjulet. För de första nio månaderna i år uppgår de bara till 2,8 miljarder kronor, mot 38 mil­jarder för hela 2019.

ANNONS

Men även framöver lär fastighetsbolagen fortsätta göra bra vinster i förvaltningen – tack vare de låga marknadsräntorna.

Läs mer: Fastighetssektorn: Överskattad utdelning och direktavkastning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]