Dagens PS

Techgiganter får skattesmäll i Italien

italien_tech_tax
Den nya skatten ska införas nästa år och väntas dra in 600 miljoner euro (Foto: TT).
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 15 nov. 2019Publicerad: 15 nov. 2019

Italiens vice finansminister meddelade på fredagsmorgonen att landet kommer införa ny beskattning på globala nätjättar. Totalt kommer man att ta ut 3 procent i skatt från företagens omsättning per år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skatten var med i ett budgetförslag från oktober och nu har alltså vice finansminister Antonio Misiani meddelat att den kommer att införas under nästa år, meddelar Reuters.

“Den nuvarande versionen av budgetförslaget är godkänd. Vi planerar inte att ändra den”, sa han på en presskonferens på fredagen.

Det är storbolag som omsätter över 750 miljoner euro globalt eller 5,5 miljoner i Italien som drabbas av skatten, skriver Dagens Industri.

Det rör sig alltså främst om företag som Google, Facebook och Apple, men även svenska Spotify kommer att drabbas av skatten om om den införs enligt planen.

USA har tidigare varit kritiska mot skatten och liknande EU-förslag att beskatta amerikanska techbolag. Veckans affärer skriver att det är en fråga där amerikanska senaten och landets techbolag är ovanligt ense.

Instanser i EU menar att de amerikanska techgiganterna har skaffat sig en så dominerande position att inhemska aktörer riskerar att slås ut eller få ohållbara skattesituationer, skriver Veckans Affärer. Frankrike och Tyskland har varit extra pådrivande i frågan, och vill få till en gemensam EU-policy med nya skatter, men Sverige och andra nordiska länder är skeptiska till linjen, skriver Dagens Industri.

Totalt beräknas skatten inbringa 600 miljoner euro årligen till den italienska skattekassan enligt Dagens Industri.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]