Dagens PS

Scouterna vädjar: "Sänk inte vårt ekonomiska stöd"

"Vi ställer upp, vi ställer om, men vi ställer inte in", skriver Scouterna. (Foto: Magnus Fröderberg)
"Vi ställer upp, vi ställer om, men vi ställer inte in", skriver Scouterna. (Foto: Magnus Fröderberg)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 18 juni 2020Publicerad: 18 juni 2020

DEBATT: “För att scouting ska kunna finnas och gynna barns vardag måste lokala scoutkårer få ekonomiskt stöd för att överleva”, är budskapet från Scouterna till makthavarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu är det skolavslutningstider och vi är många barn och unga som ser fram emot en sommar med läger och hajker. Men sannolikheten för att det blir verklighet minskar för varje dag på grund av coronakrisen. I takt med att krisstöd delas ut till olika sektorer ser vi, landets barn och unga, varav 45.000 scouter, att vi hamnar mellan stolarna.

Vi skriver detta för att ge perspektiv på hur vi, barn och unga, drabbas av coronakrisen.

Många barn mellan 8-18 har fritidsaktiviteter utanför skolan, till exempel idrott och musik. Dessa har ju sina funktioner– att få ungdomar att röra på sig, använda hjärnan och träffa kompisar utanför skolan – och politiker ser nytta i dessa aktiviteter och ger dem då stöd. Vi representerar Scouterna, en av Sveriges största barn-och ungdomsorganisationer och som får mindre stöd i jämförelse med andra föreningar.

På grund av den rådande pandemin är inget som vanligt. Scoutkårer brukar ha läger under långhelgerna och dra in en stor del av årsintäkterna under Valborg och andra högtider. Men i år ställs mycket in, vilket leder till att barnen stannar hemma och kårerna drabbas.

Följ franska exemplet

I längden är det barnen som får det värst. För många är dessa läger den enda semesterresan och utan den organiserade sommarverksamheten riskerar många barn att få en väldigt ensam sommar. För kårer, som får betydligt mindre inkomst, påverkas verksamheten flera år framöver – och i värsta fall tvingas de lägga ner. Nedsatt aktivitet gör att färre unga kan testa på hur det är att vara scout, något som gör att scoutverksamheten i Sverige hotas.

På scouterna får alla vara med och man lär sig teamwork och får ta del av en speciell gemenskap. Kårer arrangerar och gör mycket för sina lokala områden, vilket gynnar fler än bara scouter.

Den franska regeringen tycker att scouting och friluftsliv är viktigt för unga, och har bett franska scoutkårer att arrangera små hajker i naturen för alla barn. Statsepidemiolog Anders Tegnell är också positiv till sommarläger om riktlinjerna följs. Tycker inte ni att barns fritid är viktig nu när skolan slutar?

För att vi scouter ska kunna fortsätta vara scouter, och hjälpa barn i alla delar av Sverige att kunna ha en billig och äventyrlig fritid, måste vuxna och politiker göra vissa saker som vi inte kan göra själva.

ANNONS

Sänk inte vårt stöd

För att scouting ska kunna finnas och gynna barns vardag måste lokala scoutkårer få ekonomiskt stöd för att överleva året, men också för att säkerställa den långsiktiga verksamheten. Därför är det viktigt att kommunerna fortsätter att betala samma aktivitetsstöd som gällde år 2019 – vilket exempelvis Malmö och Göteborg har gjort. Vi vill se att andra kommuner gör likadant!

Nu när nästintill inget är som vanligt måste vi tänka hur vi vill ha det när vi återgår till “det normala”. Detta är ett tillfälle för politiker att lyssna mer på barn och fokusera på de mål som gynnar vårt samhälle långsiktigt. Vi tycker att scouting ska få ha en plats i denna framtid, och att gå miste om scouting nu kan, och kommer, ha negativa konsekvenser för både barn och vuxna – och allt däremellan!

Vi scouter är duktiga på att vara flexibla och följa de riktlinjer som finns, så vi kommer inte passivt låta vår verksamhet tyna bort. Vi ställer upp, vi ställer om, men vi ställer inte in.

Alva Jansson, 17 år, Älvsjö Scoutkår

Julia Hemmendy, 18 år, Halmstad Östra Scoutkår

Anna Lundberg, 19 år, Annestorpsdalens Scoutkår

Agnes Comstedt, 17 år, Träkvista Sjöcoutkår

Anton Karlsson, 18 år, S:t Örjans Scoutkår (Borås)

ANNONS

Thindra Bodén, 15 år, Näsby-Österslövs Scoutkår

Amanda Bauer, 16 år, Anderslövs Scoutkår

Tove Ekroth, 17 år, Hovsta Scoutkår

Anna Persson, 21 år, Nosaby Scoutkår

Lovisa Brännudd, 15 år, Bohus Scoutkår

Maya Szirmay, 16 år, Rydebäcks Scoutkår

Gustav Ekman, 19 år, Hunneberg KFUM Scoutkår

Scoutrörelsen i Sverige
Equmeniascout
Frälsningsarméns scoutverksamhet
KFUM Sverige
Nykterhetsrörelsens scoutförbund
Salt Scout

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]