I fredags presenterade regeringen sin plan för reform av Arbetsförmedlingen. Nu går L-ledaren Nyamko Sabuni, som var med och skapade planen, ut och kritiserar upplägget. Deadlinen 2021 blir svår att hinna, hävdar hon.
Sabunis nya AF-kritik: "En myndighet i kaos"
Mest läst i kategorin
2021 var den deadline för reformen av Arbetsförmedlingen som regeringen tidigare satte i sin plan. Detta slutdatum är dock för optimistiskt, anser Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
“Jag ifrågasätter om det är möjligt att genomföra på den utsatta tiden”, säger hon till SVT.
Det var i januari Socialdemokraterna och Miljöpartiet, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, aviserade sin plan för en omstrukturering av Arbetsförmedlingen och då hade Sabuni ännu inte tillträtt som partiledare. På fredagen redovisade regeringen en mer detaljerad plan för reformen och Sabuni ställer sig nu alltså kritisk till genomförbarheten i denna plan. I en intervju med Aktuellt under tisdagskvällen sa hon bland annat:
“Vi har en myndighet som befinner sig i kaos, genom att säga upp ett antal människor och att flera säger upp sig själva eftersom det inte finns något ledarskap på Arbetsförmedlingen”.
Gällande ledarskapsfrågan åsyftar Sabuni faktumet att Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg avgår i mars nästa år, mitt i pågående reformprocess. Hon framhäver även generaldirektörfrågan som det största hindret att följa den framlagda tidsplanen. I en intervju med SVT Nyheter säger hon angående deadlinen 2021:
“Jag tror problemet ligger i att en generaldirektör ska lämna sitt jobb”.
Hon för även fram samma kritik till regeringen och Centerpartiet i ett internt brev skickat på onsdagen.
Reformeringen av Arbetsförmedlingen annonserades ut i januari och sedan dess har 3.400 anställda på myndigheten fått sluta eller sagt upp sig, rapporterar Aftonbladet. Komponenter i planen är att 132 kontor ska läggas ned och att själva matchningen mellan arbetssökande och arbetsgivare ska läggas ut på privata aktörer. Arbetsförmedlingen ska främst arbeta med analyser av arbetssökande, statistik och bedömanden om arbetsmarknaden, skriver SvD.