Dagens PS

Marcus Birro om en pinsam tystnad

Var ska våra äldre bo
Var ska våra äldre bo
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 15 maj 2018Publicerad: 15 maj 2018

“Ett fruktansvärt underbetyg åt det land som anser sig vara allra mest upplyst och tolerant”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Absolut arbetslös

För den som är arbetslös är det som att stå i ett hav av dörrar och inte äga en enda nyckel. Men det är också en fråga om varifrån man ser på problemet.

För en arbetsgivare är begreppet en helt annan sak än för den drabbade. Frågan är kanske vem som har tolkningsföreträde.

DI skriver i sin ledare: ”Det finns för stora skillnader mellan Europas länder för att det ska gå att jämföra arbetslösheten på ett vettigt sätt. Finanspolitiska rådet pekar på att Tjeckien har ett lägre arbetskraftsdeltagande än Sverige – skillnaden är 7 procentenheter. Det innebär att de får lägre arbetslöshet, eftersom måttet är en kvot mellan arbetslösa och arbetskraften. Även Tyskland har ett lägre arbetskraftsdeltagande. Lite tillspetsat kan sägas att svaga grupper i Sverige räknas in i arbetskraften till skillnad från vissa andra länder. Dessutom finns det skillnader i kvinnligt arbetskraftsdeltagande. Andra länders arbetslöshet är lägre för att det finns större andel hemmafruar (som inte söker arbete) än i Sverige. Anledningen till att Socialdemokraterna valde arbetslöshetsmåttet i stället för det rimliga begreppet sysselsättning var naturligtvis att det är lättare att påverka just arbetslösheten. Man kan helt enkelt manipulera den på olika sätt. Tydligast var vågen av förtidspensioneringar – 147 om dagen – som skedde under Göran Perssons regeringsår.”

Tekniken och de äldre

Svenska pensionärer verkar vara för trötta för att slåss. Om de skulle orkat hade de haft ett uppror att fixa med. Som samhället ser på äldre i vårt land är en stor skam. Det är en slags pinsam tystnad, ett fruktansvärt underbetyg åt det land som anser sig vara allra mest upplyst och tolerant i Europa.

Även frågan om kulturen, dit så klart biblioteken hör, är det hysteriskt tyst om i Sverige.

Expressen skriver i sin ledare om äldre och användandet av it: ”Särskilt allvarligt är det om myndigheter oreflekterat glider in i en digital logik. Visst ska myndigheter vara effektiva, men de har ett demokratiskt uppdrag: de tolkar rättigheter och skyldigheter, beviljar och nekar förmåner. Deras beslut ska vara rättssäkra och rättvisa. Om människor inte kan kontakta och kommunicera med Myndighetssverige lika enkelt utan datorvana, som med, brister demokratin allvarligt.  Självklart är smarta e-tjänster en välsignelse för en växande andel svenskar; en stor del av det digitala utanförskapet torde vara historia när 60-talisterna börjar fylla 80. Men i dagens övergångsskede måste det offentliga Sverige se till att de analoga eftersläntrarna får hjälp och stöd. Kanske är biblioteken en passande knutpunkt, men då måste verksamheten struktureras. Bibliotekarier är inte skolade i it-support och myndighetsutövning, och de har andra arbetsuppgifter att sköta.”

Sossarna inifrån

ANNONS

En som verkligen vet hur Socialdemokraterna fungerar inifrån är Folkbladets ledarskribent Widar Andersson.

Om den försiktigt igångsatta valrörelsen inom S skriver han: ”Lena Rådström Baastad är partisekreterare för Socialdemokraterna. Partisekreteraren har en viktig roll i partiet; inte minst när det som nu drar ihop sig till valår. S befinner sig i ett sammansatt läge. Å ena sidan är S Sveriges största parti. 25-27 procent håller S för bästa parti. I dagens konkurrens är det en mycket hög notering som alla partier i snart sagt hela Europa skulle vara supernöjda med. Å andra sidan har S en uppblåst självbild att släpa på. 70-80 år med närmast monopol på regeringsmakten har satt sina spår. Bilden av att vara Det partiet bland övriga partier försvårar nutidskommunikationen och sätter även ofta käppar i hjulen för vettiga och jämlika samarbeten med andra partier. Lena Rådström Baastad har inget lätt jobb när hon ska foga samman dessa två spretande verklighetsbilder till ett sammanhållet och förankrat förhållningssätt för valrörelsen.

Dagens snackis:

Som är veckans snackis så klart. Värmen. Den fantastiska, den fruktade. Nu har vi det varmare än Italien och redan har folk börjat gnälla. Misströsta inte era mörkermän, om några veckor vänder det och går mot höst igen…

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Privatekonomi

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

22 dec. 2024
Spela klippet
Fonder

Sveriges fondsparande på nya rekordnivåer

22 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]