“Storstadsfixeringen när det gäller politiken är hysteriskt påtaglig”, skriver Birro.
Ledarkollen: Sverige större än Stockholm
Mest läst i kategorin
LO i ledbanden till S
Ju närmare valet vi kommer, desto starkare blir de lydiga ledband som LO knutit till det socialdemokratiska partiet.
Det är i alla fall Dagens Nyheters analys: ”Ju närmare var fjärde septembermånad vi kommer, desto mer åker masken på sned. Där bakom syns ett helt annat ansikte: en politisk aktivist, redo att lägga alla resurser och hela manken till för att trygga ytterligare fyra år för syskonen i S. Ju närmare valet, och ju svårare läge för partiet, desto mer desperata blir LO:s kampanjer.”
Centern och integrationen
Synen på integrationen splittrar alliansen. Samtidigt är det högst troligt att blockpolitiken som vi känner den kommer slås i spillror efter valet.
PM Nilsson på DI skriver om Centerns syn på integrationen och jämför med en annan het politisk fråga från 1970-och 80-talen, den om kärnkraften.
Nilsson skriver: ”Professorn i statsvetenskap Tommy Möller varnade på torsdagen på DI Debatt för att svensk politik är på väg in i en ny period av låsningar, denna gång kring migrationen, men med samma parti i centrum: Centerpartiet. Precis som i kärnkraftsfrågan finns i dag en bred riksdagsmajoritet som har en liknande uppfattning om att migrationspolitiken bör vara stram framöver. Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, som samlar kring 70 procent av väljarstödet, anser att den nuvarande politiken bör förlängas och helst skärpas ytterligare.”
Plötsligt händer det – unga ska få hjälp
Socialdemokraterna står allt som oftast i en storm av kritik. Delvis med viss rätt. Samtidigt kom det i går ett förslag som i alla fall fick mig att göra tummen upp. Regeringen lägger fram ett förslag med en hel del pengar för att komma till rätta med unga människors psykiska ohälsa.
Sydsvenskan uppskattar också initiativet men kommer också med viss kritik: ”Totalt lider närmare 190 000 av landets barn och unga vuxna av psykisk ohälsa av något slag. Och än fler väntas det bli eftersom antalet nya sjukdomsfall inte bara ökar, utan samtidigt tenderar att bli allt mer långvariga. Om partiet sitter kvar vid makten ska landstingen tillföras 250 miljoner kronor för att stärka och öka tillgängligheten inom den specialiserade psykiatrin, Barn och ungdomspsykiatrin, Bup, samt vårdcentralernas arbete på området. Vällovligt förstås, men som regeringsparti har S inte saknat möjlighet att agera tidigare. Det borde rimligtvis också ha gjorts med tanke på hur trenderna har sett ut. Och krafttag? I sammanhanget får de lovade pengarna trots allt ses som en spottstyver.”
Sverige är större än Stockholm
Storstadsfixeringen när det gäller politiken är hysteriskt påtaglig. Därför kan det vara av godo att ibland påminna sig om att Sverige är stort. Väldigt stort. Valet i höst är ju också val till kommuner och landsting.
NSD skriver om den lokala prognosen inför valet i Norrland: “Den rödgröna trion samlar nu tillsammans bara 41,5 procent, enligt Novus. Särskilt stort är tappet för Socialdemokraterna som får endast 28,8 procent i mätningen – klart under valresultatet 2014 och långt under partiets väljarstöd i riksdagsvalet. Resultatet i Novus-mätningen är emellertid inte heller någon kul läsning för den borgerliga alliansen. Enligt Novus samlar allianspartierna tillsammans bara 24,4 procent – och då är KD medräknat, trots att partiet inte får tillräckligt med röster för att ta sig in i regionfullmäktige.”
Mänskliga rättigheter i fokus
Det är verkligen frapperande hur mycket större blick på omvärlden som resten av världen har, om vi jämför med Sverige.
Svenska ledarsidor handlar nästan uteslutande om Sverige. I andra media utomlands är det inte riktigt så. The Guardian riktar sökljuset mot de mänskliga rättigheterna i Asien: ”Human rights advocates the world over are increasingly threatened, attacked and silenced. The message is clear. No one is immune and many advocates across the region will be unable to operate freely and without fear of retaliation.”
Dagens Snackis:
Den usla temperaturen i valrörelsen. Det är mindre än fyra månader kvar till valet men politikerna, och väljarna, verkar ha gått in i en zombie-liknande försommarlunk.