Dagens PS

Ledarkollen: Är en svensk medborgare värd mer?

Låter vi medborgarskapet definiera människovärdet? (Foto:TT).
Låter vi medborgarskapet definiera människovärdet? (Foto:TT).
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 19 juni 2018Publicerad: 19 juni 2018

Varje dag läser Dagens PS ett antal ledarsidor och återger det viktigaste.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Idag handlar det om EU och företagen, om styret i Västra Götaland, om SD, om människosyn och om Italiens nya regering.

EU och företagen

En bra och seriös ledarsida förstår betydelsen av att varva inhemska texter med mer utåtblickande och fördjupande sådana. Dagens Industri lyckas ofta balansera mellan de båda. Idag skriver man om företagande och EU: “EU har ett fundamentalt trovärdighetsproblem när det gäller företagens tillväxtmöjligheter. Unionen säger sig verka för en gränslös inre marknad, men konkurrensmyndigheten behandlar alla fusioner och konkurrensfrågor utifrån lokala och nationella perspektiv.”

Graderar vi människovärdet efter vilket pass de har?

ETC skriver om det bisarra i att ett människovärde graderas efter vilket pass du har: “Ett svenskt pass och en medelinkomst kan ta dig till en restaurang i Tokyo, en strand i Madrid eller en retreat på Sri Lanka. Välj vad du vill, hela världen ligger som ett uppdukat smörgåsbord. Ett syriskt pass däremot innebär att du inte ens kommer ut ur krigets Syrien. Grannlandet Libanon har inte bara stängt sina gränser utan skickar tillbaka folk i detta nu till det krigshärjade landet. Turkiet har också med hjälp av EU-pengar stängt sina gränser och skjuter mot flyktingar som försöker fly över gränsen.”

Syna SD

Expressen skriver om att alldeles för lite fokus hamnar på SD:s faktiska politik när det gäller andra områden än invandring: “Det kommer mycket mer på köpet för den som lägger sin röst på SD, som de senaste dagarnas skriverier om Björn Söder påminner om. I en intervju i Dagens Industri berättar Jimmie Åkesson att han vill få till stånd en folkomröstning om att lämna EU redan under nästa mandatperiod. Det är i och för sig ingen nyhet att SD ogillar EU, men att partiet vill driva på för en “Swexit” i närtid får ändå ses som överraskande. Röran kring Brexit borde ha haft en avkylande effekt, kan man tycka. Efter valet kan riksdagen således bestå av drygt en tredjedel EU-motståndare, eftersom SD har sällskap av V i denna fråga. Det är dåliga nyheter.”

“Välkommen Borås-Tidning”

Välkomna säger Dagens PS härmed till Borås Tidning som för första gången dyker upp på i ledarkollen. Idag handlar det om det lokala styret i Västra Götaland: “Helt nödvändigt inför nästa mandatperiod är att hitta smartare sätt att arbeta. Den skatteunderlagsfest som rått går mot sitt slut. ”Jag tror faktiskt att vi har rimligt mycket med personal, men vi behöver se över organisationen i sjukvården”, sa också Johnny Magnusson inför de folkvalda i Stenungsund.Besked om hur Socialdemokraterna ser på hur rätta munnen efter matsäcken hör vi inte mycket av. Intrycket blir att de hellre sitter kvar på läktaren.”

ANNONS

Saviano om Italien

Jag har ju hyllat The Guardian flera gånger. De fortsätter att ha den vida blicken på världen och tillståndet i den, Idag har man låtit den världsberömde italienske författaren Roberto Saviano skriva om Italiens nya regering. Det är gastkramande läsning: “I have never felt a greater need to speak out. I have never felt a greater need to try to explain why this new Italian government cannot be allowed to survive. Even before it has got down to real work, it has already done so much irreparable damage.”

Dagens Snackis: Nya tider föder nygamla hjältar… Han rör sig som en halvpackad reumatiker men är allt det som svensk landslagsfotboll saknat länge. Andreas Granqvist är en sorts modern antihjälte, en man med hjärtat på det rätta stället som leder ett rätt taffligt landslag med sin oefterhärmliga stil.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]