Dagens ledarkoll handlar om den fortsatta politiska turbulensen, om att ETC visar klarsyn, om Bosnien och om första kvinnan i FN.
Ledarkollen: Första kvinnan i FN
Mest läst i kategorin
PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt.
Vem tar vem?
Di ställer en del relevanta frågor i sammanhanget: “Centerpartiet utgjorde Socialdemokraternas budgetunderlag under en tid på 1990-talet och Folkpartiet var med och förhandlade över blockgränsen 1994 och 2002 (men det slutade med S-regeringar bägge gångerna). Är det då så konstigt om krafter inom L och C i dag blickar över blockgränsen för att bilda ett regeringssamarbete som ett andrahandsalternativ, eller till och med som ett förstahandsalternativ?”
Förvånande klarsyn
ETC är förvånansvärt klarsynta i dagens ledare: “Nu måste klimatvänstern och dess gröna vänner sluta prata trams om tillväxt. Dessa påståenden om att ’tillväxten måste bort’ för att lösa klimathotet är faktiskt detsamma som att säga att vi inte kan lösa det. Det går nämligen inte att ha en ekonomi utan tillväxt i en värld där antalet människor blir fler och där vi dessutom lever allt längre.”
Val i Bosnien
DN tar en ganska ovanlig utblick och skriver om valet i Bosnien: “Etnisk identitetspolitik är fortfarande förhärskande. Samma partier nu som då, som före och under krigsåren. Det är spöklikt. Och Bosnien-Hercegovina, detta undersköna land som skulle kunna vara ett av Europas mest attraktiva resmål, blir alltmer Europas sorgliga gengångare, en nästan bortglömd eller förträngd påminnelse om avståndet mellan nationalismens drömvärld och dess verklighet. Medelinkomsten i Bosnien ligger på 400 euro i månaden, drygt 4 000 kronor. Födelsetalen är usla. Hälften av alla unga är arbetslösa. Men det kunde ändå vara värre. Det har varit mycket värre.”
Första kvinnan i FN
Annorlunda ämne även i NSD: “I år är det 60 år sedan Agda Rössel utsågs till den första kvinnliga FN-ambassadören – någonsin, från något land.Nyligen uppmärksammade utrikesdepartementet och FN-förbundet hennes gärning genom att arrangera ett seminarium. Margot Wallström, utrikesminister i den S-ledda övergångsregeringen, pekade på Rössels roll som historisk banbrytare för kvinnors rättigheter. ‘Under sin tid som FN-ambassadör kämpade Rössel för mänskliga rättigheter och kvinnors rätt att bestämma över sin kropp. I synnerhet engagerade hon sig för avskaffandet av dödsstraffet och frågan om kvinnlig könsstympning. Det senare hade aldrig förr diskuterats i FN’ “, berättade Wallström.”
Dagen Snackis:
Gyttjan i Svenska Akademin blir allt djupare och snuskigare. På tv ser jag kulturjournalister som vetat i flera år. Nu spelar de fullständigt ovetandes. Gyttjan är långt mycket värre än den ser ut.