Dagens PS

Finlands statsminister avgår

antti_rinne
Antti Rinne vid presskonferensen på tisdagen då han meddelade sin avgång. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 03 dec. 2019Publicerad: 03 dec. 2019

I följderna av omorganisationen av finska postverket har Finlands statsminister Antti Rinne valt att avgå. Statsministern menar att huvudskälet är att koalitionspartnern Centern förlorat förtroendet för honom. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakgrunden till förtroendekrisen är att ministrar i regeringen misstänks för att ha undanhållit information gällande postverkets omstrukturering. Ett annat av regeringspartierna, Centern, meddelade förra veckan att de inte hade förtroende för statsministern.

“De senaste dagarna har det förts diskussioner kring förtroendet för mig som statsminister. Alla regeringspartier hade förtroende för mig förutom Centern. När jag fick svar om varför de inte har förtroende för mig i dag fattade jag ett beslut om att avgå”, säger statsministern vid en presskonferens på tisdagen, enligt YLE.

Konflikten började i augusti när det finska postverket fick ett nytt ramverk där 700 postsorterare flyttades över till ett dotterbolag och lönerna sänktes för vissa. Tidigare i november startade en strejk som ledde till att de nya avtalen inte iscensattes, skriver SVT.

Statsminister Antti Rinne (SDP) har hamnat i konflikt med postverket Posti, och den infekterade frågan som lett till att förtroendet för regeringen minskat är vilket inflytande regeringen haft över postverkets omorganisation, och om ansvariga ministrar har dolt information om sin roll i processen.

Ministern för ägarstyrning, socialdemokraten Sirpa Pateero, har hävdat att hon inte kände till omstruktureringen inom postverket.

Postverkets vd Markku Pohjala motsatte sig dock dessa uppgifter, och menade att regeringsaktörer var väl insatta i de nya planerna och hade givit sitt godkännande. Förra veckan avgick Sirpa Paatero, skriver SvD.

Enligt SVT är en huvudkandidat för att ta över efter Rinne SDP:s viceordförande och kommunikationsminister Sanna Marin. Hon har tidigare gett klartecken till att ta över rollen om den blir aktuell.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]