Dagens PS

S rasar: ”Skapar osäkerhet i landet"

John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 26 juli 2017Publicerad: 26 juli 2017

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, tar bladet från munnen och rasar mot Alliansens utspel. För Aftonbladet kallar han agerandet för “extraordinärt och oseriöst”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Anna Kinberg Batra och Alliansen skapar nu både en parlamentarisk oreda och dessutom en osäkerhet i landet. Det är allvarligt, säger han till TT.

Alliansen höll blixtinkallad presskonferens på onsdagsmorgonen för att meddela misstroendeförklaring mot tre statsråd. (Foto: TT)

Alliansen höll blixtinkallad presskonferens på onsdagsmorgonen för att meddela misstroendeförklaring mot tre statsråd. (Foto: TT)

Under en blixtinkallad presskonferens klockan 09.00 på onsdagsmorgonen riktade Allianspartierna missförtroendeförklaring till de tre statstråden Peter Hultqvist (S), försvarsminister, inrikesminister Anders Ygeman (S) samt infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Centerledaren Annie Lööf menar att IT-skandalen visar nonchalans och saknad av ansvar bland de inblandade ministrarna medan Jan Björklund motiverar misstroendet mot Ygeman med att denne som inrikesminister har ansvar för just säkerhetsfrågor och svensk krisberedskap, skriver Dagens Nyheter.

”Detta kan vara det största svenska säkerhetsläckaget sedan Stig Berling”, säger Jan Börklund (L) under presskonferensen.

Om misstroendeförklaringen skapar en regeringskris vill inte Anna Kinberg Batra (M) inte gå in på utan passar bollen till statsministern.

“Det är Stefan Löfven och de ansvariga statsråden som är ansvariga för säkerhetskrisen.”

SD backar Alliansen

Sedan presskonferensen har Sverigedemokraterna gått ut och gett sitt stöd åt misstroendeförklaringen

ANNONS

“Vi sa redan för ett par dagar sedan att det är rimligt att dessa ministrar får gå på ett eller annat sätt /…/ Nu kommer detta initiativet från allianspartierna och då är det klart att vi stödjer det” , säger Jimmie Åkesson (SD), till DN.

Men det är inget Vänsterpartiet och partiledaren Jonas Sjöstedt vill skriva under på.

“Vi är inte beredda att rösta för det misstroendet. Däremot kommer vi återkomma inom kort om vi lägger misstroende mot någon enskild minister. Men vi tycker det här är för långtgående, säger han till tidningen.

Statsminister Stefan Löfven (S) har tre vägar att välja på, enligt statsvetaren Tommy Möller. (Foto: TT)

Statsminister Stefan Löfven (S) har tre vägar att välja på, enligt statsvetaren Tommy Möller. (Foto: TT)

Tre vägar för Löfven

Vad misstroendeförklaringen innebär för regeringen och Stefan Löfven (S) är fortfarande oklart men på många håll talas det om risken för en regeringskris. Dagens Nyheter har talat med statsvetaren Tommy Möller som lägger fram tre olika scenarior, varav det första som mest troligt:

  1. Regeringen accepterar nederlaget och de tre statsråden avgår innan omröstning.
  2. Att omröstningen inte bara gäller de tre ministrarna, utan hela regeringen. “Det blir en kabinettsfråga.”
  3. Statsråden avgår inte och en omröstning får avgöra frågan. “Det skulle bli ett större nederlag för statsministern”, säger Tommy Möller till DN.

Tidningen har även talat med den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld, som utöver ovanstående även föreslår extraval som en väg för Stefan Löfven. Något som Tommy Möller dock tror är osannolikt med tanke på det stundande ordinarie valet och att ett nyval, enligt honom, skulle ta fem månader att få till.

FÖLJ RAPPORTERINGEN VIA LÄNKARNA NEDAN:

ANNONS

Pressträff med Alliansens partiledare  >

Alliansen vill avsätta tre ministrar efter it-skandalen  >

Trippelhotet mot Stefan Löfven  >

Vad är en misstroendeförklaring?  >

Utländska medier: ”Kan fälla Sveriges regering”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]