“Magdalena Andersson bedriver en ansvarslös låt-gå-politik.”
Blytung nationalekonom: "Hon är ansvarslös"
Mest läst i kategorin
Det anser nationalekonomen Lars Jonung, som i en intervju med Svenska Dagbladet inte är nådig i sin kritik mot S-finansministerns sätt att styra landet ekonomiskt.
“Det är märkligt att hon är så passiv och abdikerar från sitt ansvar”, dundrar professorn emeritus Lars Janoung i tidningen och råder henne att för det första fasa ut ränteavdragen.
Han tycker att hon borde dra lärdom av partikamraten och före detta finansministern Kjell-Olof Feldts ödesdigra misstag med en expansiv finanspolitik som han menar orsakade finanskraschen på 1990-talet.
“Jag rekommenderar att hon läser Feldts memoarer”, säger Lars Jonung till SvD.
“Högkonjunkturen verkar invagga regeringen i en falsk tro på att ekonomin är stark.”
Lars Jonung uppmanar Magdalena Andersson att även ta bort hyresregleringen på bostadsmarknaden och att se till så att byggreglerna blir mer liberala, en strategi som OECD, EU och Internationella valutafonden, IMF, står bakom.
Lars Jonung kan omöjligt begripa varför Sverige är medlem i ovan nämnda organisationer när man “så flagrant” totalt nonchalerar råden därifrån.
Lars Jonung slår fast att det inte finns någon tid över att vänta på för Magdalena Andersson – hon måste agera nu, menar han.
När det gäller ränteavdragen skyddar inte dessa de med lägst inkomster och lågräntepolitiken gynnar bara dem som redan har höga inkomster och förmögna som redan äger aktier och fastigheter, resonerar den blytunge ekonomen.
Lars Jonung är också bombsäker på en sak – att krisen kommer, som han uttrycker det i SvD-artikeln, “vi vet bara inte när, var och hur”.
I en annan artikel i tidningen uppmanar flera toppekonomer regeringen inför överläggningarna i Harpsund – som inleds i dag och har fokus på nästa års budget – att satsa på att långsiktigt minska arbetslösheten.
De befarar dock att det mesta kommer att handla om “valfläsk” som leder till överhettning av ekonomin.
“Arbetsmarknaden börjar bli ett allvarligt bekymmer. Arbetslösheten är fortfarande hög eftersom många har för låg utbildning eller inte har den kompetens som företagen efterfrågar”, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, till SvD Näringsliv.
Han efterlyser åtgärder som gör det billigare för företag att anställa “svaga grupper”; att dessa erbjuds lägre löner trots risken för att det kan leda till permanenta låglönejobb. Han vill även se utbildningssatsningar.
Enligt tidningen låg arbetslösheten i Sverige på 7,4 procent i juni – högre än i många grannländer och långtifrån den målnivå som regeringen har om den lägsta arbetslösheten i EU år 2020.
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, förordar sänkta skatter för de med lägst inkomster – det gör det lönsamt att arbeta, menar hon.
Hennes branschkollega på Swedbank, Anna Breman, rekommenderar regeringen att lägga krutet på infrastruktursatsningar; den största utmaningen för svensk ekonomi är integrationen av invandrare, anser hon.
“Tyvärr har Sverige brist på arbetskraft. Samtidigt är arbetslösheten fortfarande ganska hög eftersom det är många som söker jobb, men inte har en chans att faktiskt få ett jobb”, säger Swedbanks chefsekonom till SvD och framhåller att utbildning är vägen att gå för att råda bot på problemet, samtidigt som det ökar tillväxten och konkurrenskraften.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.