Ett gammalt ordspråk säger att det alltid är mörkast innan gryningen. Det fångar väl den känsla som finns i aktiemarknaden att man ska köpa när förtvivlan är som störst.
Har aktiemarknaden vänt till det bättre - redan?
Mest läst i kategorin
De som drabbas hårdast i den pågående krisen är framför allt ungdomar som köpt på toppen och vi hör om många som sitter med relativt normala lägenheter i nya föreningar som drabbas av boendekostnader på 30.000-40.000 kronor i månaden.
Det är naturligtvis ingen hållbar situation. Amorteringskraven borde slopas eftersom de fått önskad effekt att bidra till att kyla ner marknaden.
Inflationsspiral
Det positiva som finns i marknaden är att inflationen tycks ha vänt ner. Inflationen är ett spöke som är svårfångat så det kan vara för tidigt att ropa hej ännu men både lägre energipriser och allt starkare lågkonjunktur kyler av prisexplosionen.
En väldigt stor ingrediens i inflationen är prisförväntningar. Om alla tror att priserna kommer att stiga, så försöker alla att höja priserna och alla accepterar högre priser, vilket leder till att priserna stiger mer eller mindre av sig själva.
Det kan lätt leda till en inflationsspiral som urholkar alla värden och leder till panik.
Därför agerar centralbankerna så hårt just nu med att både höja räntorna och samtidigt dra ner utbudet av likviditet i världen. Det positiva är att inflationsbrasan kyls ner.
Det negativa är lågkonjunktur och banker som briserar.
Centralbankerna agerar för hårt
Det kan till och med vara så att centralbankerna tar i allt för hårt denna gång och förvärrar krisen med att höja räntorna allt för mycket, vilket kommer att förlänga plågan för oss alla, helt i onödan.
Det finns en myt om att energipriserna och inflationen skapades av att Putin anföll Ukraina då många refererar till Putin-priser. Men det är inte sant.
Oljepriset briserade sommaren innan kriget bröt ut i februari och krigsutbrottet innebar faktiskt att priserna toppade ut och har fallit sedan dess.
Världsekonomin blir allt tuffare
Priset på olja sätts efter utbud och efterfrågan. Ryssland fick fortsätta sälja olja trots allt tal om sanktioner, men utsikterna för världsekonomin blev allt tuffare.
Bakgrunden till hela inflationshärden finns i en allt för snabb och omdömeslös omställning till fossilfri energi.
Energiomställningen driver på
I och med att de alternativa energislagen inte kan kompensera för lägre utbud från kärnkraftverken som stängs och investeringar i fossila energislag överges, exploderade priserna på energi.
Som jag ser det är det endast de svagare utsikterna för ekonomin som håller nere energipriserna just nu.
För att inte dubbelräkna inflationskomponenterna undantar centralbankerna gärna energikomponenten från inflationsmåtten.
Ett trubbigt verktyg
Centralbankerna har också väldigt liten möjlighet att påverka energipriserna förutom att påverka själva konjunkturen i ekonomin via räntehöjningar och utbudet av krediter. Det är väldigt trubbiga verktyg…
Kortsiktigt så innebär dock prisfallet på olja, sedan Ukrainakriget bröt ut, att inflationstrycket lättar.
Även om energi exkluderas från inflationsmåtten, så går det inte att tillverka några varor utan tillsats av energi så stigande och fallande energipriser påverkar alla andra priser.
Tondöva centralbanker
Centralbankerna är dock fortsatt på krigsstigen. I stället för att vänta och se vilka effekter de tidigare räntehöjningarna fått, så bullrar världens centralbankschefer vidare med budskapet att räntorna ska upp och penningpolitiken bli allt mer åtstramande.
Detta samtidigt som hela världen går mot en lågkonjunktur…
Det är inte lyhört men vi vet sedan tidigare att lyhördhet inte hör till centralbankernas verktyg.
Författare:
Anders Elgemyr