Dagens PS

Han blir statsminister - om han får ja

Med en lön på nästan 2,1 miljoner kronor under 2019 toppar Ulf Kristersson (M) riksdagens löneliga, enligt Di. (Foto: TT)
Med en lön på nästan 2,1 miljoner kronor under 2019 toppar Ulf Kristersson (M) riksdagens löneliga, enligt Di. (Foto: TT)
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 05 nov. 2018Publicerad: 05 nov. 2018

Nästa vecka får riksdagen rösta om Ulf Kristersson som statsminister. Det meddelar riksdagens talman Andreas Norlén vid en pressträff på måndagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SVT rapporterade tidigare under dagen, med hänvisning till källor, att den moderata partiledaren skulle få tillbaka sonderingsuppdraget.

Talmannen Andreas Norlén uppger att det dock inte finns underlag att ge sonderingsuppdraget till någon partiledare och att hans verktyg är “på väg att ta slut”.

Talmannen konstaterar att det inte är säkert att någon kandidat kan tolereras av riksdagen, men att processen måste gå vidare och att det därför är dags att riksdagen får ta ställning.

Ulf Kristersson vill ha “så mycket allianspolitik som möjligt, med så många allianspartier som möjligt”. Det uppger han vid en pressträff på måndagen.

Kristersson konstaterar att Socialdemokraterna har sagt nej till ett blocköverskridande samarbete på Alliansens premisser och att även möjligheterna att regera med Miljöpartiet är uttömda.

Moderatledaren kommer därför försöka bilda en så kallad 3-2-1-regering. Kristdemokraterna har accepterat moderatledarens förslag medan Centerpartiet och Liberalerna har sagt nej till att ingå i en regering som kräver stöd av Sverigedemokraterna.

Ulf Kristersson bedömer att han har veckan på sig att presentera hur en regering med honom som statsminister ska se ut.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]