Birro scannar av pressens politiska åsikter och tycker till.
"Få konflikter är lika infekterade"
Mest läst i kategorin
Miljön då – har vi glömt den?
Med tanke på att miljön är helt och hållet avgörande för mänsklighetens fortlevnad är det anmärkningsvärt hur långt ner på dagordningen frågan ligger i upptakten av valrörelsen.
PM Nilsson skriver så här i DI, med anledningen av debatten om plaster i våra hav: ”Den mesta plasten som används i Sverige bränns, med mycket effektiv rökrening. Den hanteringen utgör inget problem, tvärtom är den föredömlig. Om svensk avfallshantering inte dominerades av kommunala bolag hade den gått på export för länge sedan. Problemet är att svenskar i likhet med alla andra människor inte uppfattar plast som miljöfarligt avfall och slänger en del av plasten i naturen. Där ansamlas det i haven. Den nuvarande mängden plast i haven uppskattas av den brittiska regeringen till 150 miljoner ton och den beräknas tredubblas om inget radikalt görs. Skräpet domineras av engångsartiklar. Plasten är en fara för det marina livet och en visuell plåga för alla som vistas vid kusterna, vilket på sätt och vis är en fördel eftersom detta är ett miljöproblem som verkligen syns.”
En evig konflikt utan ljus i tunneln
Få konflikter är lika infekterade som den i Mellanöstern mellan Israel och landets grannar. Svensk media har i decennier haft en viss slagsida MOT Israel. Som ung och arg kom åsikterna redigerade och klara. Israel var alltid den onda sidan. Ju mer man läser på och lär sig, desto mer komplex blir bilden. Just denna komplexitet är kärnan i konflikten.
Expressen skriver: ”Massdemonstrationer väntas under måndagen och tisdagen med stora risker för våldsamheter och blodspillan. Palestinierna har snart ingenting kvar att förlora. Det handlar dels om den interna utvecklingen där den 83-årige presidenten Abbas är på fallrepet samtidigt som försoningsprocessen mellan Fatah och Hamas har havererat.”
Stressig svensk arbetsmarknad
Nyligen gjorde Polisförbundet en undersökning där det kom fram att åtta av tio poliser upplever stress i sitt arbete, att de sällan eller aldrig har rätt bemanning i förhållande till kraven som ställs på dem. Bara hälften av landets poliser säger att de får den vidareutbildning som myndigheten själv anser är nödvändig för dem.
Aftonbladet vrider på frågan och betonar att det inte bara är poliser som har det stressigt i sin vardag: ”Precis så här, nästan ord för ord, har övervägande kvinnliga yrkeskårer försökt beskriva sin vardag under många år.Vårdbiträden, undersköterskor och sjuksköterskor, men också lärare och personal på förskolan har berättat om underbemanning, stress och den frustration det skapar att arbeta med människor men ändå inte ha tid att ta mänsklig hänsyn.”
Dagens snackis:
Eurovision. Sverige toppar tabellen efter jurygrupperna men faller rätt hårt när tittarna själv röstar. En rätt bra bild av Sverige som land, det var snyggt, modernt, coolt och i framkant. Men det var också fruktansvärt meningslöst, utan själ, utan budskap och utan innerlighet.