Dagens PS

Experter tror på egen Moderatregering

Nu eller aldrig är det som gäller för Ulf Kristersson. (Foto: TT)
Nu eller aldrig är det som gäller för Ulf Kristersson. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 dec. 2017Publicerad: 21 dec. 2017

“Fullt tänkbart scenario”, enligt professor i statsvetenskap.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En renodlad Moderatregering efter valet skulle sannolikt ha bättre förutsättnigar att accepteras av SD än en alliansregering, skriver Di och får medhåll av flera experter på området.

“Eftersom en moderat regering sannolikt för en bättre migrationspolitik ur SD:s synvinkel än vad en alliansregering eller en rödgrön regering skulle göra är det här ett fullt tänkbart scenario”, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, till tidningen, som konstaterar utifrån sin genomgång att en enpartiregering ledd av Ulf Kristersson “har bäst förutsättningar att släppas fram när andra alternativ blockeras”.

Om det här blir en realitet är det ett stycke ny historia som skrivs i svensk politik.

Det är första gången på 90 år som en renodlad Moderatregering i så fall styr Sverige, enligt Di.

Möjligen skulle Kristdemokraterna kunna ingå i regeringen, om partiet klarar riksdagsspärren, men både Liberalerna och Centern hamnar då utanför maktens centrum i Rosenbad, spekulerar Di i artikeln, där statsvetare dock menar att det här scenariot blir alltmer troligt.

“Utifrån dagens opinionsläge framstår en moderat enpartiregering som det mest sannolika alternativet. Den skulle ha större förutsättningar att bli accepterad i riksdagen än andra alternativ”, säger Olof Ruin, professor i statsvetenskap, som följt svensk politik i 60 år, till Di.

Tidningens konstaterar att förutsättningarna att bilda regering förändrats sedan 2014 – då det fortfarande var uttalat att största block regerar. Fredrik Reinfeldt avgick i den vevan och lämnade över styret till de rödgröna – trots att det fanns en högermajoritet i riksdagen bestående av alliansen och Sverigedemokraterna.

Moderatledaren Ulf Kristersson har samtidigt sagt att han och Moderaterna “ända in i kaklet” vill åt regeringsmakten, oavsett vilket block som blir störst.

Di skriver också att Stefan Löfven “av allt att döma” blir avsatt av alliansen och SD i den statsministeromröstning som stundar efter valet.

ANNONS

“Efter valet 2014 fanns det bara en statsministerkandidat, eftersom Fredrik Reinfeldt avgick redan på valnatten, men nu kommer det att finnas två”, fortsätter tidningen, som konstaterar att Löfvens enda chans att bli kvar som statsminister är att han släpps fram av C-ledaren Annie Lööf och Liberalernas ledare Jan Björklund, vilket knappast faller i god jord hos de två partiernas väljare.

SD får dessutom en avgörande roll och har hotat, enligt Di, att fälla alla regeringar som inte för en flyktingpolitik som partiet kan acceptera; dessutom anser SD att Centern är en politisk motståndare i flyktingfrågan – därför vill Sverigedemokraterna stoppa C, skriver Di, från inflytande.

Det här är faktorer, menar Tommy Möller, professor i statsvetenskap, som talar för en renodlad M-regering efter valet, där Moderaterna gör upp om budgeten med övriga borgerliga partier – och samtidigt för en “stram migrationspolitik”.

“Det är en form av vågmästarparlamentarism, med en minoritetsregering som söker stöd åt olika håll i olika frågor beroende på hur de sakpolitiska förutsättningarna ser ut”, säger han i artikeln och får stöd av bland andra Svend Dahl, liberal statsvetare, skriver Di. Svend Dahl tror inte att C och L vågar rösta nej till Ulf Kristersson som ny statsminister, eftersom de då förlorar “all sin trovärdighet”.

Di konstaterar samtidigt att om det blir en enpartiregering ledd av Kristersson, så blir den “svag och sårbar”.

Det är också så att M måste göra ett starkt val medan S gör ett uselt val.

Återstår att se alltså vad som händer på valnatten!

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS