Dagens PS

Debatt: Stäng inte Sverige – isolera pensionärer

"I stället för att sätta hela samhället i karantän för att skydda de äldre borde vi sätta de äldre i karantän för att skydda dem och samhället. Det är hunden som ska vifta på svansen, inte svansen som ska vifta på hunden", skriver finansmannen Robert Ahldin i debattinlägget. (Foto: TT / privat / montage)
"I stället för att sätta hela samhället i karantän för att skydda de äldre borde vi sätta de äldre i karantän för att skydda dem och samhället. Det är hunden som ska vifta på svansen, inte svansen som ska vifta på hunden", skriver finansmannen Robert Ahldin i debattinlägget. (Foto: TT / privat / montage)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 14 mars 2020Publicerad: 14 mars 2020

I stället för att sätta hela samhället i karantän för att skydda de äldre borde vi sätta de äldre i karantän för att skydda dem och samhället. Det är hunden som ska vifta på svansen, inte svansen som ska vifta på hunden. Låt arbetsplatser, idrottsevenemang, kollektivtrafik, skolor och besöksnäring fortgå men förbjud alla i riskgrupper från dem. Inför genast strikta regler för vilka som får arbeta och vistas vid äldreboenden och sjukhus. På så sätt kan vi undvika ett stort mått av mänskligt lidande och dessutom skydda människors och Sveriges ekonomi. Det föreslår finansmannen Robert Ahldin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Coronaviruset sköljer över världen likt en tsunami. Många, särskilt politiker och tjänstemän inom statsapparaten, har underskattat kraften i den exponentiella tillväxten då varje infekterad person smittar knappt tre andra personer. Denna effekt innebär att blott en smittad person kan medföra uppemot en miljon smittade i ett tiotal steg. Coronaviruset kan inte längre stoppas, som samhälle måste vi främst rikta in oss på att mildra effekterna.

Äldre och sjuka riskgrupper – inte andra 

Statistik från såväl Kina, Italien och Sydkorea visar att covid-19 är en livsfarlig sjukdom för pensionärer och riskgrupper men inte för dem i arbetsför ålder. För de flesta under 60 års ålder är viruset att likna vid en influensa. Per den 9 mars hade Italien (enligt Wikipedia) endast 4 rapporterade dödsfall för personer under 60 års ålder av totalt 357 döda. Resterande dödsfall bestod i huvudsak av personer i åldrarna 70 och uppåt.

Så hur stoppas spridningen på bästa sätt?
I Kina, där smittan har sitt ursprung, gick myndigheterna extremt hårt fram för att stoppa tillväxten. Detta skall resten av världen vara tacksamma för eftersom det vunnit oss tid att ta lärdom av utbrottet. I Italien, som är det näst svårast drabbade landet, har myndigheterna stängt ned landet för att stoppa spridningen. Endast livsmedelsbutiker och apotek är öppna. Kina rapporterar allt färre fall och Italien lär inom kort uppvisa avtagande antal nya fall.

Bomma igen är kontraproduktivt

Men kinesiska och italienska strategier kan inte appliceras på Sverige. Sverige är varken som Kina eller Italien. Att stänga ned det svenska samhället för alla som jobbar är kontraproduktivt. Man riskerar att bota sjukdomen men döda patienten.

67 procent av italienarna mellan 18 och 34 bor med sina föräldrar, mellan 40 till 50 av kineserna över 60 år bor med sina barn. I Sverige bor mycket få äldre med sina barn och barnbarn. Sverige består till hälften av singelhushåll, svenska ungdomar flyttar i regel hemifrån innan de är 20, medan snittet i EU är 26 år.

Sverige borde lägga stora resurser på att isolera pensionärerna och riskgrupper i stället för att svenskar i arbetsför ålder skall stängas ute från arbeten, evenemang, nöjesliv, skolor och besöksnäring. Denna strategi skulle inte gå att tillämpa varken i Italien eller Kina eftersom många mor/far-föräldrar bor med sina barn och barnbarn och därför inte enkelt kan hållas isolerade från smittspridningen. Men i Sverige går det, dessutom har vi ett väl fungerande system med förskolor som tillåter både mammor och pappor att jobba utan hjälp från sina föräldrar.

Katastrof för landet och näringslivet

ANNONS

Följderna av den nedstängning som sker nu är katastrofala. Extremt många friska företag upplever en drastiskt minskad efterfrågan och brist på likviditet, en ekonomisk chock som aldrig förut skådats. Därmed riskerar svenskt näringsliv strukturella skador som kan ta lång tid att reparera. Konkurser för mängder av företag är bara veckor bort. Många arbetstillfällen riskerar att förloras. I en utdragen situation hotas hela banksystemet.

Kostnaderna för den rådande strategin är gigantiska men tas av näringslivet och de förvärvsarbetande. Rimligen borde det kosta en bråkdel så mycket för staten att lägga resurser på att slå en ring av personal runt de äldre och riskgrupperna för att skydda dem från covid-19. Denna kostnad skulle dessutom kunna ses som en investering för att stimulera ekonomin i ett svårt läge istället för att sänka den.

Låt Sverige återgå till det normala men med skillnaden att pensionärerna noggrant isoleras från resten av samhället tills covid-19 klingar av. Då kan Sverige komma ur den rådande krisen med stärkt konkurrenskraft. Kampen mot coronaviruset är ett krig, hela samhället står på spel.

Debattören heter Robert Ahldin och är alltså finansman. 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]