Dagens PS

De röstar oftast emot det egna partiet

(Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 04 maj 2017Publicerad: 04 maj 2017

Att rösta emot eller avvika från sitt eget parti i omröstningar är mycket ovanligt, rapporter Ekot som tagit del av riksdagens siffror. Den som gjort det flest gånger, vänsterpartiets Daniel Sestrajcic, har avvikit 29 gånger från den egna partilinjen och röstat emot 17 gånger.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men det är också extremt ovanligt att en ledamot gör det avsiktligt. Daniel Sestrajcic vill inte låta sig intervjuas av Ekot men låter meddela att samtliga fall har gjorts av misstag. Detsamma gäller Moderaten Lotta Olsson (22 avvikelser), samt Sverigedemokraternas Mikael Jansson (20 avvikelser).

En annan som röstat emot det egna partiet flera gånger är miljöpartisten Carl Schlyter. Nio gånger har han gått emot det egna partiet – men då avsiktligt. Något som bland annat kostat honom uppdraget som ordförande i EU-nämnden.

”Du ska följa partilinjen och det är fruktansvärt obehagligt och en stor kränkning för alla inblandade att någon inte röstar som partiets partigrupp har bestämt /…/ Det har jag svårt att förstå”, säger han till Sveriges Radio och ifrågasätter varför ett parti inte kan acceptera att ledamöter röstar emot i en procent av fallen.

MISSA INTE: Toppolitiker blottade efter riksdagens blunder  >

LÄS ÄVEN: Partiledaren polisanmäls: ”Det var ett misstag”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]